Nordea kan gøre klar til store forandringer i problemdivision

Nordens største bank er blevet mindre og mindre i de senere år på et af sine væsentligste forretningsmåder. En del skyldes et selvvalgt exit, men derudover rumler utilfredsheden angiveligt, og det kan ifølge Dagens Industri medføre en fyringsrunde.

Storbanken Nordea skulle ifølge Dagens Industri være på vej med store forandringer i den division, der blandt andet håndterer kundernes handel med værdipapirer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ints Kalnins/Ritzau Scanpix

Der er grus i maskineriet hos en af Nordeas helt markante indtjeningsmotorer. Wholesale Banking-divisionen er på få år gået fra at være forretningen, der leverede den bedste indtjening i storbanken, til nu at levere den ringeste indtjening. Noget af det er selvvalgt, men ikke alt.

Og problemerne i milliardforretningen får ifølge det svenske erhvervsmedie Dagens Industri angiveligt storbanken til at foretage store forandringer i dele af maskineriet. Nordea Markets, der er Nordens største mæglerhus for aktier, valuta og obligationer og servicerer Wholesale Banking, skulle således stå over for markante forandringer. Mediet erfarer, at det skulle indebære fyringer i hundredvis.

Ifølge avisen opfordrer store aktionærer i storbanken den til at rydde op i forretningen med sparerunder i stil med, hvad man har gjort i Deutsche Bank.

Har allerede gennemført ændringer

Nordea Markets håndterer markedsrisiko for kunderne med alt, hvad det måtte indebære. Det er at hjælpe kunderne med eksempelvis værdipapirhandel, valutahandel og risikoafdækning.

»Helt kort sagt at hjælpe deres kunder med at placere deres penge bedst muligt,« forklarer Mikkel Emil Jensen, bankanalytiker hos Sydbank.

Til Berlingske oplyser Nordeas presseafdeling, at det svenske medie citerer anonyme kilder, og at banken ikke har meldt nogen nedskæringer ud i den senere tid.

»Når det gælder Markets specifikt, har vi gennemført betydelige ændringer i Markets siden slutningen af 2017 – vi har automatiseret, omorganiseret og er blevet mere kundefokuserede som led i vores igangværende transformation. Desuden arbejder vi hele tiden på at øge vores kundefokus og blive endnu mere effektive,« skriver presseafdelingen til Berlingske.

Længere nedtur

Indtjeningen i Wholesale Banking har været faldende gennem en længere periode. I 2015 lød indtægterne i divisionen på 18,3 mia. kroner og blev kun overgået af privatkundeforretningens 22,9 mia. kroner. Og profitten på 10 mia. kroner var den højeste af alle områder i storbanken. Men i 2018 var indtægterne røget ned på 12,9 mia. kroner, mens profitten på 5,5 mia. kroner nu var den laveste af alle områder. Og den udvikling er fortsat ind i de første seks måneder af 2019.

Den langvarige nedtur skyldes dels den risikojustering, som banken har foretaget. Man har her valgt at sige farvel til en række kunder, som der var for stor risiko forbundet med, blandt andet i den russiske forretning. Det har i sig selv betydet lavere nettorenteindtægter og -gebyrer.

Den anden forklaring, der især har gjort sig gældende på det seneste, er ifølge Mikkel Emil Jensen af mere strukturel karakter. Nordea har i lighed med stort set alle andre banker svært ved at holde kadencen på handelsindtægterne.

»Det skyldes, at man er udfordret af de meget lave renter, der bliver ved med at falde, og meget lav aktivitet og volatilitet på de globale aktiemarkeder. Det gør det bare meget sværere at tjene penge i handelsafdelingen i en bank. Ikke bare i Nordea, men også i Nordea,« forklarer han.

Flere fyringer kan være på vej

Men samtidig har banken et nogenlunde uforandret omkostningsniveau. I første halvår af 2015 havde divisionen omkostninger for 3,45 mia. kroner. I første halvår af 2019 var de på 3,95 mia. kroner, til trods for at banken faktisk i efteråret 2017 lancerede et massivt spareprogram.

»Det gør ondt på indtjeningen. Omkostningsprocenten i divisionen er steget ganske massivt i de senere år – fra 36 procent i de første seks måneder af 2015 til 67 procent i det seneste halvår,« siger Mikkel Emil Jensen.

Derfor kan torsdagens historie fra Dagens Industri om friske fyringsrunder i Nordea Markets give god mening. For hvad skal banken gøre for at ændre profitten?

»Det er svært at gøre det på indtægterne, hvor man er presset på volumenerne, der er lavere end tidligere, og rent strukturelt har et pres på handelsindtægterne. Så det er via omkostningerne, man har de bedste forudsætninger for at hæve indtjeningen. Og her er det særligt løndelen, der vejer tungt,« siger analytikeren.

Det er dog ikke alt sammen dystert for Nordea. Nordens største bank skulle være nogenlunde i mål med at sige farvel til de risikofyldte kunder, og derfor skulle momentum i udlånets størrelse begynde at svinge den rigtige vej.

»De skulle gerne begynde at vokse igen. Men banken må indse, at der er store strukturelle udfordringer, som gør, at det er svært at hæve indtægterne. De får svært ved i de kommende par år at komme op på tidligere tiders niveau for profit,« siger Mikkel Emil Jensen.