Nokia klar med 5G-telefon til under 5.000 kroner

Nokias nyeste smartphone er den første med 5G, og prisen ligger langt under konkurrenternes. Samtidig genoplives endnu en Nokia-klassiker.

Nokias nye 8.3 5G-smartphone (til venstre) er den første med 5G-adgang. I den stik modsatte ende af skalaen er den nye udgave af klassikeren Nokia 5310. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nokia

Nokia er klar med den hidtil billigste 5G-smartphone fra nogen mobilproducent og genopliver samtidig endnu en af sine klassiske modeller i opdateret design, Nokia 5310.

Nokia 8.3 5G vil komme på hylderne til sommer til en pris på 599 euro, svarende til omkring 4.500 kroner. Det er langt under de omkring 7.800 kroner, som sydkoreanske Samsung i dag tager for sin billigste 5G-telefon i Galaxy-serien.

5G er en overbygning på dagens 4G-mobilnet. Den nye teknologi, som vil kræve en ny telefon, der kan bruge den, lover datahastigheder, der op til 100 gange højere end på dagens 4G-net (mere realistisk måske op til 10 gange højere). Samtidig vil der stort set ingen forsinkelse være på nettet, og datakapaciteten vil blive meget større end i dag. Endelig bruger 5G-teknologien mindre energi, end dagens mobilnet gør.

5G ventes for alvor at blive taget i brug i løbet af de kommende et-to år. Endnu mangler teleselskaberne nemlig adgang til de radiofrekvenser, som de skal bruge for at kunne sikre ordentlig 5G-dækning, ligesom der vil skulle sættes en del flere master og antenner op for at kunne betjene alle.

Endnu en klassiker genoplives

Nokias 5G-telefon på 220 gram og med en skærm på 6,81 tommer ventes med sin lavere pris at kunne bidrage til større udbredelse af 5G-udstyr. Nokia var sidste år det femtebedst sælgende mobilmærke i Danmark, dog kun med en markedsandel på to procent, viser tal fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt. Det er Samsung og Apple, der sidder på hoveddelen af det danske marked, med kinesiske Huawei som nummer tre og ligeledes kinesiske OnePlus som nummer fire.

Nokia-telefonerne produceres af det finske selskab HMD Global, som er stiftet af tidligere Nokia-folk, der har købt retten til at bruge Nokias navn. Nokia selv laver ikke længere mobiltelefoner.

Nokia 8.3 5G er i sin billigste udgave til 4.500 kroner udstyret med seks gigabyte RAM-arbejdshukommelse og 64 gigabyte lagerplads. Telefonen, der kommer med Googles mobilsoftware Android, har firdobbelt kamera med Zeiss-linser og er udstyret med Nokias egen Ozo-lydteknologi.

Nokia har samtidig nylanceret klassikeren Nokia 5310 Xpress Music – endnu en af de gamle storsællerter, som har MP3-afspiller og FM-radio samt to højttalere i front, så man kan høre musikken spille. Den kommer i to farvevarianter: hvid/rød og blå/rød og kan købes fra senere i denne måned til 39 euro eller omkring 290 kroner. Der er tale om en GSM-telefon på 88 gram, som altså er uden smartphonefunktioner men kan bruges til tale og SMSer og kan holde batteri i over tre uger.

Apple tror fortsat på 5G-lancering til efteråret

Apple forventer ifølge nyhedsbureauet Bloomberg fortsat at kunne præsentere sine 2020-modeller af iPhone 12 til efteråret trods forårets store produktionsproblemer i Kina, hvor størstedelen af iPhone-telefonerne produceres.

På tapetet vil også være en 5G-telefon, som bliver Apples første og derfor ventes at få en vigtig indflydelse på verdens smartphonemarked. Apple vil som sædvanlig ikke selv bekræfte forlydenderne, men ifølge Bloombergs kilder er det først meningen, at masseproduktionen af de mange komponenter skal begynde til maj.