Njord vil sagsøge Danske Bank og gør klar til en af de største erstatningssager i dansk retshistorie

Det danske advokatfirma Njord vil sammen med et internationalt hold samle de helt store aktionærer til et søgsmål mod Danske Bank som følge af hvidvaskskandalen.

Det danske advokatfirma Njord vil sammen med en australsk kapitalfond og verdens største advokatfirma, specialiseret udelukkende i erhvervslivets retssager og voldgiftssager, forsøge at samle store Danske Bank-aktionærer til et gruppesøgsmål som følge af hvidvaskskandalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Køen af advokater, der vil sagsøge Danske Bank, bliver længere og længere. Senest har det danske advokathus Njord tirsdag meldt sig på banen med indledningen til et søgsmål mod Danmarks største bank.

Ifølge Thomas Ryhl, partner i Njord, kan der meget vel blive tale om en af de største erstatningssager i dansk retshistorie.

»Der står mange penge på spil. Det er en stor virksomhed med store aktionærer, som har tabt store beløb,« siger han.

Danske Bank annoncerede i september 2017, at man ville iværksætte sin egen større advokatundersøgelse af hvidvaskskandalen. Siden da og frem til markedets åbning tirsdag er aktiekursen faldet med 48 pct., og bankens markedsværdi er faldet fra 222 mia. kroner til 115 mia. kroner.

Det danske advokatfirma har allieret sig med det australske firma IMF Bentham, der finansierer søgsmålet, og Quinn Emmanuel, der er verdens største advokatfirma specialiseret udelukkende i erhvervslivets retssager og voldgiftssager.

Thomas Ryhl forventer, at et søgsmål vil kunne indsendes til Københavns Byret inden august. Samtidig vil man bede om, at sagen med det samme skal henvises til Østre Landsret. Grundlaget for søgsmålet er ifølge advokathuset, at Danske Bank gennem længere tid end tilladt har tilbageholdt information om hvidvasksagens alvor og omfang fra markedet. Det skulle så have medført kunstigt høje aktiekurser.

Minimum et par milliarder

Størrelsen af et eventuelt søgsmål kommer ifølge Thomas Ryhl til at afhænge af, hvor mange og hvor store aktionærer der melder sig på banen. Søgsmålet er åbent for investorer, der har lidt tab efter at have erhvervet aktier i Danske Bank mellem 29. april 2014 og 19. september 2018.

»Der skal et par milliarder kroner til, før sagen bliver til noget. Det er ikke usandsynligt, at det ender med et søgsmål i den tocifrede milliardstørrelse,« siger han og tilføjer:

»Men det vil tiden vise. Nu ved de store aktionærer, at IMF Bentham, Quinn Emanuel og Njord er klar til at finansiere og føre sagen.«

Dermed slutter konsortiet sig til en række af aktører, der allerede er i færd med at samle aktionærer til gruppesøgsmål mod Danske Bank.

Et af flere potentielle søgsmål

Det har tidligere været fremme, at flere forskellige amerikanske advokatfirmaer var i færd med at undersøge mulighederne for at kunne sagsøge Danske Bank ved domstolene i USA på vegne af de investorer, der har handlet med bankens såkaldte ADR-certifikater i USA. ADR-certifikater er en måde, hvorpå man kan investere i Danske Bank-aktier på det amerikanske marked.

Sådanne sager er bestemt ikke ualmindelige. Herhjemme har særligt Novo Nordisk mærket denne praksis på egen krop. En gruppe utilfredse amerikanske investorer er flere gange i løbet af 2017 gået i kødet på Novos absolutte top med heftige beskyldninger om urent trav i forbindelse med priskrigen på det amerikanske marked.

I november kunne Berlingske fortælle, at en gruppe investorer forberedte sig på at indsende en stævning ved Østre Landsret for at få dækket deres tab som følge af Danske Banks aktiekursfald under stormen, som banken befinder sig i. Den gruppe var ført an af det danske advokatfirma Németh Sigetty.

I begyndelsen af januar kom der så endnu en aktør på banen. Danske Bank og fire tidligere topchefer blev sagsøgt af den amerikanske pensionsfond Plumbers & Steamfitters Local 773 Pension Fund, der anklagede banken for bedrageri.

Vil have de helt store på banen

Alligevel har Njord forhåbninger om, at det lige netop bliver det advokatfirma, der får størst tilslutning til et søgsmål.

»Vi forventer at repræsentere en række af de allerstørste aktionærer. Det vil eksempelvis sige de meget store, professionelle kapitalforvaltere og pensionskasser,« siger Thomas Ryhl.

Den forventning har han og Njord takket være den australske kapitalfond IMF Bentham. Firmaet ser ifølge advokatpartneren en forretning i at samle investorer, som ellers ikke ville blive samlet, om store søgsmål. IMF afholder alle omkostningerne, og så får de selvfølgelig en del af den eventuelle erstatning, hvis søgsmålet bliver en realitet, og man får medhold.

»IMF har gode erfaringer med at samle de største aktionærer til sådanne søgsmål. IMF har investeret i over 200 søgsmål gennem de seneste 17 år og vundet 90 pct. af dem. De er et godt navn i den branche og hos de store investorer.«

Danske Bank har ingen kommentarer til den seneste udvikling.