Globale topadvokater går løs på Danske Bank

Danske Bank må forberede sig på endnu et juridisk slagsmål som følge af hvidvaskskandalen. Et nyt internationalt hold af advokater har meldt sig på banen med meldingen om endnu en erstatningssag mod Danske Bank.

Det danske advokatfirma Njord vil sammen med en australsk kapitalfond og verdens største advokatfirma, specialiseret udelukkende i erhvervslivets retssager og voldgiftssager, forsøge at samle store Danske Bank-aktionærer til et gruppesøgsmål som følge af hvidvaskskandalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Et internationalt hold af advokater gør sig klar til at køre en erstatningssag mod Danske Bank som følge af hvidvaskskandalen. Der er tale om det australske firma IMF Bentham, der finansierer søgsmålet, og så de juridiske firmaer Quinn Emmanuel og danske Njord Law Firm. Det meddeler selskaberne i en pressemeddelelse tirsdag.

Søgsmålet på vegne af aktionærer i Danske Bank forventes at blive indsendt i juli måned.

IMFs europæiske datterselskab, IMF Litigation Funding Services Limited (IMF LFS), er formelt afsender, og tirsdag hævdede firmaet ifølge Reuters, at Danmarks største bank overtrådte værdipapirhandelsloven og EUs regler for bekæmpelse af hvidvaskning af penge ved ikke at informere store institutionelle investorer om skandalens reelle størrelse.

»Det er vores vurdering, at Danske Bank gennem længere tid end tilladt tilbageholdt information fra markedet om sagens alvor og omfang. Det har medført kunstigt høje aktiekurser,« siger advokat Christian Benedictsen-Nislev, partner i Njord, i meddelelsen.

Danske Bank har ingen kommentarer til den seneste udvikling.

Store aktionærer bedes melde sig

IMF åbner samtidig for deltagelse i søgsmålet fra pensionskasser, kapitalforvaltere og andre institutionelle investorer, der har lidt tab på grund af sagen. Søgsmålet er åbent for investorer, der har lidt tab efter at have erhvervet aktier i Danske Bank mellem den 29. april 2014 og den 19. september 2018.

Dermed slutter konsortiet sig til en række af aktører, der allerede er i færd med at samle aktionærer sammen til gruppesøgsmål mod Danske Bank.

Det har tidligere været fremme, at flere forskellige amerikanske advokatfirmaer var i færd med at undersøge mulighederne for at kunne sagsøge Danske Bank ved domstolene i USA på vegne af de investorer, der har handlet med bankens såkaldte ADR-certifikater i USA. ADR-certifikater er en måde, hvorpå man kan investere i Danske Bank-aktier på det amerikanske marked.

Sådanne sager er bestemt ikke ualmindelige. Herhjemme har særligt Novo Nordisk følt denne praksis på egen krop. En gruppe utilfredse amerikanske investorer er flere gange i løbet af 2017 gået i kødet på Novos absolutte top med heftige beskyldninger om urent trav i forbindelse med priskrigen på det amerikanske marked.

I november kunne Berlingske fortælle, at en gruppe investorer forberedte sig på at indsende en stævning ved Østre Landsret for at få dækket deres tab som følge af Danske Banks aktiekursfald under stormen, som banken befinder sig i. Den gruppe var ført an af det danske advokatfirma Németh Sigetty.

I starten af januar kom der så endnu en aktør på banen. Danske Bank og fire tidligere topchefer blev sagsøgt af den amerikanske pensionsfond Plumbers & Steamfitters Local 773 Pension Fund, der anklagede banken for bedrageri.