Nets-formand svarer igen: Programmet er blevet misforstået

Nets-formand Stefan Götz tager nu til genmæle på den voldsomme kritik, betalingstjenesten har været genstand for. Han mener, programmet er blevet misforstået.

Stefan Götz, som er partner i Hellman & Friedman og formand for Nets, afviser den seneste tids kritik af et stærkt omdiskuteret program, der kan give milliarder til ledende medarbejdere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Formanden for den udskældte betalingstjeneste Nets tager nu til genmæle efter ugers massiv kritik.

Nets har været genstand for hidsig kritik siden slutningen af maj, hvor Dagbladet Børsen afslørede, at ledelseslaget i betalingsvirksomheden står til at score op mod syv mia. kroner i et nyt aktieprogram.

Poltikere såvel som store dele af det øvrige erhvervsliv har taget skarp afstand fra programmet, der er blevet vurderet til at være særligt »aggressivt« og uden fortilfælde i dansk erhvervslivs historie.

Nets har foreløbig afholdt sig fra at adressere kritikken direkte, men onsdag er betalingstjenestens tyske formand, Stefan Götz, rejst til Danmark for at tage til genmæle i debatten.

I et mødelokale i virksomhedens lokaler i Ballerup fastslår Stefan Götz, der er partner i kapitalfonden Hellmann & Friedmann, majoritetsejeren hos Nets, at programmet er blevet misforstået, og at selskabet har været for dårlige til at forklare, hvad det består i.

»De syv milliarder er ikke det realistiske scenarie, det er et ønskescenarie. Det ville kræve et afkast på vores investering, hvor det kom tre en halv gange tilbage igen. Det er ikke et realistisk scenarie,« siger Stefan Götz og uddyber:

»Jeg kan godt forstå kritikken, men det hænger delvist sammen med, at der har været fokus på de her store tal, som er blevet lagt frem. Men det er altså ikke basecasen,« siger Stefan Götz.

Han anfægter samtidig opfattelsen af, at der er tale om et lukrativt bonusprogram. I virkeligheden er der tale om en investering, der indebærer en høj risiko for de ledende medarbejdere, der er en del af programmet.

»De har puttet deres egne sparepenge ind i det, og så kan der være en upside, men der er en risiko,« siger han.

»Medarbejderne bliver bedt om at tage betydelige risici for deres egne penge. Det er ikke en gratis omgang,« understreger Stefan Götz flere gange.

Topchef kan få knap to milliarder

Børsens beregninger, som Nets har anfægtet uden dog at ville lægge et alternativ frem, viser, at topchef Bo Nilsson eksempelvis kan tjene så meget som op mod 1,9 mia. kroner, såfremt virksomheden når en række udstukne mål i løbet af de kommende år.

Programmet, hvor godt 86 chefer i Nets vil blive belønnet, hvis en række målsætninger nås, vakte stor opstandelse blandt politikere på Christiansborg såvel som i erhvervslivet.

Den nu sygemeldte politiker Henrik Sass Larsen (S) kritiserede Nets for at være »politisk tonedøve« og har kaldt programmet for »ganske og aldeles vanvittigt«. Og endnu mere opsigtvækkende har brancheforeningen for danske kapitalfonde, DVCA, opfordret Nets til at »genoverveje programmet«.

Christian Frigast, formand for DVCA, har således peget på programmet som eksempel på en ordning, »der stikker af«, og som i sidste ende kan være med til at udfordre »sammenhængskraften« herhjemme.

Kritikken af Nets skal ses i lyset af, at virksomheden har et de facto-monopol på betalingsløsninger herhjemme, eftersom det står bag Dankortet såvel som NemId. De senere år har der været kritik af de gebyrer, forbrugerne er tvunget til at betale, når de bruger kreditkort og foretager bankoverførsler.

Senest har Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær for Red Barnet, gjort opmærksom på, at humanitære organisationer hvert år betaler millioner i gebyrer til Nets.

Ifølge Stefan Götz har Nets ikke været »gode nok« til at kommunikere ud til offentligheden, og prisen er den skade, virksomheden allerede har lidt i form af den offentlige mening om selskabet, siger han.

»Det her har allerede skadet Nets – i hvert fald i offentligheden. Vi har ikke gjort et godt nok stykke arbejde i forhold til at kommunikere, hvorfor det her program er her. Hvis folk virkelig forstod, hvad det her indebærer af risici, og hvad vi forventer at få tilbage, ville diskussionen være lettere at have,« siger Stefan Götz.

»Og så er det værd at bemærke, at det her program er på linje med, hvad vi har gjort i andre investeringer, og hvad andre kapitalfonde også gør,« tilføjer han.