Millioner på Facebooks hemmelige liste får særbehandling

Særligt udvalgte på en hemmelig liste har i årevis kunnet lægge alt ud på Facebook, uden at nogen greb ind. Kendte og politikere på listen.

Facebook-topchef og -stifter Mark Zuckerberg har gentagne gange sagt, at alle Facebook-brugere behandles helt ens. Der findes imidlertid en undtagelsesliste med millioner af navne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erin Scott/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En særligt udvalgt skare af politikere, atleter og andre profilerede personer er på en særlig og hemmelig liste hos Facebook, så de ikke bliver en del af det normale kontrolprogram hos det børsnoterede selskab, når de bruger deres Facebook-konti.

Det afslører den amerikanske finansavis Wall Street Journal efter at have set fortrolige papirer fra Facebook, og det strider mod, hvad Facebook selv og topchef og stifter Mark Zuckerberg gentagne gange har sagt om, at samtlige Facebook-brugere behandles ens.

Mindst 5,8 millioner navne på listen

Listen, der går under navnet »XCheck« (»cross check«), beskytter ifølge avisen millioner af højtprofilerede brugere fra den normale kontrol. Nogle af dem er »hvidlistet«, så de bliver helt immune over for Facebook-indgreb, mens andre får lov til at lægge materiale ud, som ellers bryder med Facebooks regler, efter at særligt trænede Facebook-moderatorer har gennemgået det, hvilket ofte aldrig sker.

»For udvalgte, få medlemmer af vores fællesskab håndhæver vi ikke vores politikker og standarder. Modsat resten af fællesskabet kan disse mennesker overtræde vores standarder uden nogen konsekvenser,« står der i en intern Facebook-rapport, som Wall Street Journal gengiver.

I 2020 stod mindst 5,8 millioner Facebook-brugere på den særlige liste, og kun ti procent af alt, hvad de lagde ud og dermed gik gennem XCheck, blev faktisk set igennem.

På listen står blandt andre USAs tidligere præsident Donald Trump og medlemmer af hans familie, den brasilianske fodboldstjerne Neymar og den amerikanske senator Elizabeth Warren, der er kendt som en skarp kritiker af de amerikanske teknologigiganter. Derudover omfatter listen medlemmer af den amerikanske kongres og af Europa-Parlamentet samt flere borgmestre og menneskerettighedsaktivister.

Brugerne ved typisk ikke, at de får særbehandling, skriver Wall Street Journal.

Kontroludvalg utilfreds med manglende gennemsigtighed

Facebook oplyser, at kritikken af XCheck ikke kommer bag på selskabet, og at der lige nu arbejdes på at stoppe hvidlistningen. Systemet skal ifølge Facebook »på korrekt vis sikre, at politikker om indhold, der kunne kræve mere forståelse, opretholdes«.

Facebook siger selv, at man i 2018 på sin blog forklarede om »cross check«-systemet, at det tilbød »et ekstra lag af godkendelse« for højtprofilerede konti.

Juraprofessor Kate Klonick fra St. John's University siger til avisen, at XCheck-papirerne viser, at Facebook har ført sin nye kontrolinstans, Oversight Board, som tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt er medformand for, bag lyset. Og kontroludvalget oplyser selv i en skriftlig udtalelse, at det »gentagne gange har udtrykt sin bekymring over manglen på gennemsigtighed i Facebooks processer om indholdsmoderering, særlig hvad angår selskabets inkonsekvente håndtering af højtprofilerede konti«.

I både USA og Europa er der brede, politiske initiativer i gang for at stække teknologigiganternes magt og tvinge blandt andre Facebook til i langt højere grad at tage ansvar for alt det indhold, som brugerne lægger ud.

Facebook havde ved udgangen af juni, som er de senest offentliggjorte regnskabstal, 1,9 milliarder dagligt aktive brugere, heraf de 307 millioner i Europa.