Medie: Estiske myndigheder anholder otte mistænkte i Danske Bank-sag

Den estiske statsanklager har ifølge estisk medie tilbageholdt otte personer relateret til Danske Banks hvidvasksag.

Igennem en årrække er Danske Bank blevet brugt til at føre 1.500 milliarder danske kroner i mistænkelige transaktioner igennem deres estiske filial i Tallinn. Nu har de estiske myndigheder tilbageholdt otte personer i sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged / Ritzau Scanpix

Der ser ud til at være fremskridt i de estiske myndigheders efterforskning af Danske Banks hvidvaskskandale. Ifølge det estiske medie Postimees har den estiske statsanklager anholdt otte personer relateret til sagen.

De otte personer skulle ifølge avisen være blevet sigtet, men der er ingen informationer om, hvem disse otte personer skulle være. Udover, at de tidligere ledende medarbejdere i den estiske filial, Aivar Rehe og Tõnu Vanajuur, ikke skulle være i blandt.

Talsmanden for den estiske statsanklager Kaarel Kallas ville ikke kommentere nyheden over for avisen sent i går aftes, men sagde, at man ville informere offentligheden onsdag.

Danske Banks hvidvasksag har skrevet sig ind i historiebøgerne med et ufatteligt omfang af lyssky milliarder, der i perioden 2007 til 2015 strømmede gennem den estiske filial i Tallinn. Den 19. september i år kunne Danske Bank offentliggøre sin egen advokatundersøgelse af forløbet, og her kom det frem, at der foretaget for 1.500 milliarder kroner i mistænkelige transaktioner gennem filialen.

Otte personer politianmeldt

I forbindelse med offentliggørelsen af undersøgelsen meddelte Danske Bank, at »undersøgelsen har fundet, at 42 medarbejdere og agenter har været involveret i mistænkelig aktivitet«. Med agenter menes personer, som modtog kommission for at formidle kunder til filialen.

Forholdene var blevet indberettet til den estiske hvidvaskmyndighed, mens otte tidligere ansatte i afdelingen ligeledes var blevet anmeldt til estisk politi med henblik på at få klarhed over sagen. Det vides ikke, hvorvidt det er disse otte, der nu er blevet tilbageholdt

»Det forhold, at der er indgivet rapporter om mistænkelig aktivitet og politianmeldelser, giver ikke grundlag for med rimelig grad af sikkerhed at konkludere, i hvilket omfang kriminel aktivitet i form af intern medvirken rent faktisk har fundet sted,« lød det i rapporten.

Det danske spor

Det var dog allerede tilbage i slutningen af juli, at de estiske myndigheder indledte deres efterforskning i Danske Bank-sagen. Det skete dengang, efter at finansmanden William Browder havde politianmeldt banken og 26 medarbejdere i Danske Banks estiske filial.

Herhjemme valgte Bagmandspolitiet i august at indlede en efterforskning af Danske Bank. En efterforskning, som ville undersøge, hvorvidt der dels kunne rejses et strafferetligt ansvar mod banken og dels mod cheferne i toppen af banken. Den 28. november valgte Bagmandspolitiet at rejse en sigtelse mod selve banken, mens det stadig udestår, hvorvidt enkeltpersoner i banken vil blive sigtet.

»Der er tale om et meget stort og meget omfangsrigt efterforskningsmateriale, men vi er nu så langt, at vi har en sigtelse mod banken. Det er dog vigtigt at sige, at vi fortsat er på et tidligt tidspunkt af vores efterforskning,« sagde statsadvokat Morten Niels Jakobsen dengang.