Mærsk håber, at kæmpenotering vil skabe værdi for aktionærerne

A. P. Møller - Mærsk spalter i begyndelsen af april Maersk Drilling ud i en separat børsnotering – en manøvre, som ledelsen i Mærsk håber, i sig selv vil skabe værdi for aktionærerne.

Efter planen skal Maersk Drilling udskilles af A. P. Møller - Mærsk og børsnoteres som selvstændigt selskab 4. april 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER/Ritzau Scanpix

Når Maersk Drilling efter planen bliver børsnoteret 4. april, kan de ellers hårdt plagede Mærsk-aktionærer se frem til at få lidt medvind. Mærsk-ledelsen håber nemlig, at den samlede værdi af de to separate selskaber vil overstige A.P. Møller - Mærsks nuværende markedsværdi.

A.P. Møller - Mærsk meddelte torsdag, at Maersk Drilling – som tidligere omtalt i Berlingske – vil blive spaltet ud af den danske virksomhed umiddelbart efter den ordinære generalforsamling. Det betyder, at første handelsdag i den nye aktie vil blive 4. april.

Analytikere har tidligere spået, at prisen på selskabet kan blive omkring 30 mia. kr. Teoretisk vil prisen på Maersk Drilling svare til det, som A.P. Møller - Mærsks markedsværdi vil falde på den første noteringsdag. Men aktionærerne kan håbe på, at udspaltningen vil få investorerne til at værdisætte de to selskaber højere end den værdi, de havde i den samlede koncern.

»Værdien på Maersk Drilling vil tage måneder om at sætte sig. Men vi har selvfølgelig en forhåbning og formodning om, at der vil være investorer, som ser værdi de to selskaber hver for sig, og som kan træffe dispositioner inden for de segmenter, som de er i. Det vil potentielt kunne øge værdien sammenholdt med bare at have det i et konglomerat,« siger Claus Hemmingsen, viceadm. direktør i A. P. Møller - Mærsk og bestyrelsesformand for Maersk Drilling.

Det danske marked har to gange tidligere oplevet tilsvarende manøvrer. Første gang var i 2000, da Novozymes blev udspaltet fra Novo Nordisk, og anden gang var, da Nilfisk blev skilt fra NKT i 2017. I begge tilfælde kunne aktionærerne glæde sig over, at den samlede værdi af de to separate selskaber på de første handelsdage udviklede sig, så den samlede værdi var højere.

Claus Hemmingsen regner med, at der i de første måneder vil være en del, som sælger drilling-papiret, mens andre vil komme til.

»Vi regner med, at der vil komme en del udskiftning blandt aktionærerne. Nogle vil have investeret i A. P. Møller - Mærsk, fordi vi er et shipping- og logistikfirma, og der vil være nogen – sandsynligvis færre – som har investeret, fordi vi har et borerigselskab. Men vi ved, at Maersk Drilling er et attraktivt papir sammenlignet med mange af de andre i industrien. Det er det, som vi vil forsøge at overbevise investorerne om,« siger Claus Hemmingsen.

Udspaltningen vil ske ved, at alle aktionærerne i A. P. Møller - Mærsk vil få tildelt to aktier i Maersk Drilling for hver en aktie, de har i A.P. Møller - Mærsk.  Eneste undtagelse er nogle få såkaldte »halve aktier« i A .P. Møller - Mærsk. De har en lavere nominel værdi end de normale aktier og kom til i forbindelse med en kapitaludvidelse i årene, efter at A. P. Møller-Mærsk blev børsnoteret i 1970. I dag er der meget få af dem – sandsynlig kun et par hundrede. De vil kun modtage én aktie i Maersk Drilling.

Hemmingsen siger, at det tyder på, at mange aktieanalytikere vil dække det nye selskab. Det er vigtigt, fordi det vil være med til at skabe større interesse om aktien.

»Maersk Drilling vil blive et stort papir på den danske børs, og derfor vil der være en vis interesse for store institutionelle investorer herhjemme. Den feedback, vi har fået, er, at analytikerne vil bruge tid på Maersk Drilling, og det er en aktie, som de vil følge. Så interessen er der,« siger Claus Hemmingsen.

Han er nu stort set færdig det med det arbejde, han har stået i spidsen for siden efteråret 2016. Her besluttede ledelsen at fokusere på shipping- og logistikdelen af A. P. Møller - Mærsk. Nu er både tankrederiet Maersk Tankers og olieselskabet Maersk Oil solgt. Og med Maersk Drillings børsnotering mangler blot et salg af det mindre forsyningsselskab Maersk Supply Service.

Hemmingsen siger, at planen er, at han på længere sigt skal tilbage til arbejdet i A. P. Møller - Mærsk.

»Min opgave er, at selskabet skal ordentligt fra start på børsen, og det vil være en rimelig stor opgave. Jeg har været i A. P. Møller - Mærsk i snart 38 år, og der har altid været et virvar af opgaver. Det forventer jeg, at der stadig vil være,« siger han.

Børsnoteringen af Maersk Drilling – der bliver en af de største nogensinde i Danmark – bliver gennemført af Danske Bank og den franske investeringsbank BNP Paribas. De arbejder i øjeblikket på det prospekt, som vil blive offentliggjort 4. marts.

Over de seneste 12 måneder har Mærsk-aktien mistet omkring 17 pct. af sin markedsværdi.