Nilfisk vinder internt NKT-kapløb

Støvsugekoncernen Nilfisk bliver mere værd en kabelforretningen NKT efter de to selskaber torsdag morgen er blevet spaltet fra hinanden.

Foto: BJARKE ØRSTED

Støvsugekoncernen Nilfisk fra det tidligere NKT Holding bliver mere værdi end kabelforretningen i det tidligere konglomerat, efter de to selskaber torsdag morgen er blevet spaltet fra hinanden.. Det tyder de første handler på fondsbørsen på.

Det forsættende NKT med kabelforretningen bliver handlet til kurs 268,80. Investorerne handler Nilfisk i kurs 289,50. Det tidligere NKT Holding sluttede onsdag i kurs 543 og dermed er værdien af de to selskaber end højere end onsdag ved børslukketid.

Spaltningen af de to har været ventet med stor spænding, fordi det har været uklart, hvordan investorerne ville prissætte de to nu selvstændige virksomheder. Tanken om at spalte Nilfisk ud af NKT blev første gang præsenteret for mere end et år siden. Efter en ekstraordinær generalforsamling for nylig godkendte planerne er de to aktier nu på børsen. Investorerne har allerede taget forskud på glæderne og sendt aktien på med mere end 20 pct. i de sidste år.

I første omgang har Nilfisk fået lidt mere gæld end NKT målt på andelen i forhold til driftsindtjeningen. Tallet for Nilfisk er 3,1 gange indtjeningen, mens det i NKT er blevet 2,2 gange. Forskellen skyldes blandt andet, at salget af støv­sugere fra Nilfisk er mere stabilt, mens NKT sælger kabler til større projekter, hvor ind­tjeningen kommer mere ujævnt.

Den danske børs har ikke set mange opsplitninger, som minder om den, der er på vej i NKT-koncernen. Novo­zymes’ farvel til Novo Nordisk i 2000 er den sidste større. Her kunne investorerne siden glæde sig over betydelige kursstigninger i både Novo Nordisk- og Novo­zymes-aktien.

Nilfisk blev oprindeligt en del af NKT, efter at støv­sugervirksomheden havde været under belejring af finansmanden Klaus Riskær Pedersen­ i slutningen af 1980erne. Her havde han forsøgt at overtage virksomheden i en fjendtlig overtagelse, men det mislykkedes, og i stedet købte NKT støvsugervirksom­heden.