Mærsk-familie i gigantkøb af coronaselskab

A.P. Holding, der kontrollerer Mærsk, har foretaget det største opkøb nogensinde, efter schweiziske Unilabs er købt for en pris, der sandsynligvis overstiger 30 milliarder kroner.

Robert Uggla (i midten), der er administrerende direktør i A.P. Møller Holding, køber et schweizisk selskab for et milliardbeløb og spreder dermed aktiviteterne til nye forretningsområder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

A.P. Møller Holding, moderselskabet i A.P. Møller Gruppen, har købt det schweiziske selskab Unilabs, der blandt andet producerer udstyr til coronatest.

Nyhedsbureauet Bloomberg har for nylig skrevet, at prisen på Unilabs kan løbe op i omkring fem milliarder dollar, eller hvad der svarer til 33 milliarder kroner. Dermed er købet sandsynligvis det største opkøb, A.P. Møller Holding nogensinde har foretaget.

Coronatest er en mindre del af Unilabs forretning. Selskabet sælger også laboratorie-, patologiske- og billeddiagnostiske ydelser til patienter og sundhedspersonale.

Virksomheden har 12.600 medarbejdere og driver flere end 200 laboratorier og 180 billeddiagnostiske centre i 15 lande. Fra september 2020 til september 2021 havde Unilabs en omsætning på cirka 15 milliarder kroner og en driftsindtjening på omkring 4,5 milliarder kroner.

Robert Mærsk Uggla, administrerende direktør for A.P. Møller Holding, siger, at opkøbet kommer i forlængelse af Holdings planer om at købe aktiviteter, der understøtter langsigtede makrotrends.

»Over de seneste årtier er vores sundhedssystemer i stigende grad blevet ressourcemæssigt udfordret. Tidlig, korrekt og effektiv diagnostik redder ikke kun liv og reducerer menneskelige lidelser, men muliggør også mere målrettede behandlinger. Diagnostik er derfor afgørende for den vigtige overgang fra et volumenbaseret til et værdibaseret sundhedssystem, hvor trækket på medicinske ressourcer reduceres, og der opnås bedre patientresultater,« hedder fra Robert Uggla i en pressemeddelelse.

Sælgeren er kapitalfonden Apax, som ifølge Bloomberg har haft en stribe af interesserede købere.

Frasalg og investeringer

A.P. Møller Holding er mest kendt for at have en kontrollerende aktiepost i A.P. Møller - Mærsk og eje 20 procent af Danske Bank. Selskabet har også andele i selskaber, som er solgt fra Mærsk-koncernen, som blandt andet Maersk Drilling og Maersk Tankers. Men selskabet har de senere år tillige foretaget en række andre investeringer i blandt andet Faerch Group og KK Wind Solutions, ligesom Holding også har kapitalfonden A.P. Moller Capital.

»Unilabs passer godt ind i A.P. Møller Gruppens formål om »nyttig virksomhed« og evne til at drive lokale operationer, der kræver en høj grad af automatisering og lokal logistikforståelse på tværs af mange forskellige geografier. Vi er dybt imponerede over Unilabs ekspertise inden for test, patologi og radiologi. Vi tror på mulighederne for at udvide virksomhedens aktiviteter til nye markeder og tilbyde vigtige diagnostiske løsninger til lande, der har begrænset adgang til vigtig sundhedspleje, for eksempel teleradiologiske tjenester,« hedder det fra Robert Uggla.

Parterne er blevet enige om ikke at oplyse transaktionsdetaljer. Transaktionen skal godkendes af de relevante konkurrencemyndigheder.