Dansk brinteventyr går på børsen i milliardnotering

A.P. Møller Holding, kontrolleret af Mærsk-familien, er blandt investorerne i ny dansk børsnotering. Virksomheden Green Hydrogen Systems, der kan få en afgørende rolle i fremtidens produktion af brint, vil blive op mod tre milliarder kroner værd.

Green Hydrogen Systems' teknologi kan være med til at producere brint ved hjælp af strøm, og det kan modsat sol- og vindenergi lagres og bruges som brændstof. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN G. MABANGLO/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske cleantechvirksomhed Green Hydrogen Systems, der står til at få en afgørende rolle i fremtidens produktion af brint, går på børsen i København. Virksomheden vil få en værdi på op tre milliarder kroner.

Det skriver virksomheden i en såkaldt intention-to-float-meddelelse, der er sendt ud torsdag morgen. Normalt betyder det, at selskaber bliver noteret cirka fire uger efter.

I første omgang bliver der udstedt nye aktier for en milliard kroner, og sammen med de eksisterende aktier tegner virksomheden til at få en markedsværdi på omkring tre milliarder kroner.

Det er nogle af Danmarks førende investorer, som skyder penge i Green Hydrogen Systems. De tæller blandt andet ATP, Vækstfonden, BankInvest og Nordea.

A.P. Møller Holding, der kontrollerer aktierne i A.P. Møller - Mærsk, har også skudt kapital ind ved at konvertere gæld til aktier. Sidste år skød holdingselskabet 150 millioner kroner direkte ind i virksomheden.

Green Hydrogen Systems' teknologi kan være med til at producere brint ved hjælp af strøm, og det kan modsat sol- og vindenergi lagres og bruges som brændstof. Det er et produkt, som tegner til at blive meget efterspurgt i de kommende år. Blandt andet har EU indgået en aftale om at satse markant på brint i de kommende år.

Også Mærsk har tidligere fremhævet brint som et af de drivmidler, der kan afløse olie.

Samtidig har en gruppe af virksomheder, der blandt andet består af Ørsted, Mærsk og DSV, fremlagt planer om at bygge en enorm københavnsk brintfabrik, der skal forsyne lastbiler, skibe og fly med grøn energi.

»Vi er i gang med vokse vores virksomhed til den stigende efterspørgsel efter grøn brint. Det betyder en skalering af vores produktionskapacitet, vores forskning, udvikling og vores organisation. Det kræver penge, og det har vi nu vurderet kunne være attraktivt at rejse gennem en børsnotering,« siger Sebastian Koks Andreassen, administrerende direktør for Green Hydrogen Systems, til Berlingske.

Hvordan er jeres position i forhold til jeres konkurrenter?

»Vi forventer konkurrence om det her, men vi mener, at vores teknologier har en række fordele i forhold til de andre. Vores udstyr er blandt andet designet til at fungere godt med vedvarende energikilder.«

Hvor vigtigt er det, at A.P. Møller Holding er blandt investorerne?

»Jeg er helt overbevist om, at A.P. Møller - Mærsk træffer rationale beslutninger, og vores udstyr skal være kvalificeret, hvis det skal vælges af Mærsk. Men jeg er glad for den blåstempling, som A.P. Møller Holding har givet os.«

Green Hydrogen Systems omsatte i 2020 for 12,2 millioner kroner, men sigter mod at skabe betydelig omsætningsvækst i de kommende år og nå en milliard kroner i omsætning i 2025. På det tidspunkt er målet, at driftsoverskuddet skal udgøre et tocifret procenttal af omsætningen.

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, kalder prisfastsættelsen høj, men peger på, at virksomheden er en del af en branche, hvor der er meget høje forventninger til fremtiden.

»En investering i Green Hydrogen Systems handler om brint som katalysator for den grønne omstilling,« lyder det i en kommentar fra Per Hansen.

Green Hydrogen Systems blev stiftet i 2007 og har hovedkontor i Kolding.

Berlingskes nyhedsvarsel

Et nyhedsvarsel dækker over en pludseligt opstået historie, hvor Berlingske ikke nødvendigvis har alle oplysninger med det samme. Vi opdaterer historien, så snart der er flere informationer. Derfor er det en god idé at vende tilbage til historien om kort tid.