Mærsk-arving håbede på højere aktiekurser – men Danske Bank og Mærsk bliver ved at falde

Det er en måned siden, at Robert Uggla gjorde det klart, at aktier i Danske Bank og Mærsk snart skal stige. Siden er de begge faldet med tocifrede procenter. I næste uge har Mærsk en ny mulighed for at vende udviklingen, men forventningerne til højere aktiekurser er ikke høj.

Mærsk-familien ankommer til generalforsamling i Mærsk i Bella Center. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Aktiekurserne skal til at stige i Danske Bank og A. P. Møller - Mærsk. Sådan lød det for en måned siden fra Robert Uggla, Mærsk Mc-Kinney Møllers barnebarn, i et brev til de skuffede aktionærer i de to udfordrede virksomheder.

Men siden er det langtfra gået som planlagt. Aktierne i Mærsk er siden midten af april faldet ca. 13 procent, mens aktionærerne i Danske Bank har måttet konstatere et fald på 18 pct. I mellemtiden er der kommet et skuffende kvartalsregnskab fra Danske Bank, mens Mærsk sender sine tal for årets første tre måneder ud 24. maj.

Og de faldende kurser overrasker ikke Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

»Det kan godt være, at Uggla siger, at kursen skal op. Men hvis jeg forsøger at løfte 1.000 kilo, kan jeg godt forsøge, men det eneste, som sker, er, at jeg får hold i ryggen,« siger Per Hansen.

Robert Uggla er adm. direktør i A. P. Møller Holding, der er den største aktionær i både A. P. Møller - Mærsk og Danske Bank. Det fik ham til at pege på, at de bogførte værdier i de to selskaber er væsentligt højere end det, som aktiemarkeder mener, at de to ellers ikoniske danske virksomheder er værd. Sagt på en anden måde ville det teoretisk være mere værdifuldt for aktionærerne at likvidere selskaberne og sælge dem fra i små bidder.

»Fra vores synspunkt repræsenterer det også en stor mulighed for direktionerne og bestyrelserne til at skabe langsigtet værdi for aktionærerne. Det ser vi som presserende,« skrev Robert Uggla i et åbent brev i anledning af A. P. Møller Holdings årsregnskab.

Men siden fremlagde Danske Bank i slutningen af april et kvartalsregnskab, der viste et fald i indtjeningen på 39 pct. Et fald i rentemarginalen – forskellen mellem udlåns- og indlånsrente – og stigende omkostninger til blandt andet compliance efter hvidvasksagen var blandt årsagerne.

Per Hansen tvivler på, at den udvikling vender foreløbigt.

»Danske Bank er i en situation, hvor vi kommer til at se en rentemarginal under pres, og hvor vi kommer til at se opadgående omkostninger og flere udgifter til complaince. Vi har heller ikke fundet ud af, om der kommer en økonomisk sanktion for hvidvasksagen,« siger Per Hansen.

24. maj gælder det A. P. Møller - Mærsk, der fremlægger resultater for første kvartal.

»Vi forventer, at containermarkedet vil forblive relativt balanceret i år, efter at året begyndte med forholdsvis forsigtige udsigter for efterspørgslen,« hedder det fra David Kerstens, analytiker i investeringsbanken Jefferies.

Han regner med, at lidt højere fragtrater og stabile brændstofpriser vil være med til holde hånden under Mærsk. Men forhåbningerne til stigende Mærsk-aktier er ikke høje. Ligesom i Danske Bank er der en række ting uden for virksomheden, som er svære at påvirke, understreger Per Hansen.

»Når der kommer regnskab fra Mærsk, er spørgsmålet, hvad de kan overraske på. De kan overraske på besparelserne, og de kan overraske på synergier. Men er der så andre steder, at investorerne vil komme til at sige »hold da op«. Nej, jeg tror, sandsynligheden for det er nul,« siger Per Hansen.

Mærsk-aktien har de senere år haft svært ved at kravle op, efter at virksomheden siden efteråret 2016 har været gennem et omfattende strategiskifte, som blandt andet har ført til, at de energirelaterede virksomheder er solgt. I Danske Bank har hvidvasksagen kostet dyrt. I forbindelse med selskabets generalforsamling i april udtrykte Robert Ugglas mor, Ane Uggla, også bekymring over aktiekursen.