Lysrobot kan destruere coronavirussen på to minutter

Bakteriedræbende robot, der bruges på hospitaler, viser sig også at uskadeliggøre den frygtede coronavirus.

Rengøringsrobotten LightStrike bruger ultraviolet lys til at slå bakterier ned på hospitaler. Kampmidlet viser sig nu også effektivt mod coronavirussen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ved et rent tilfælde har en lysrobot vist sig at være et våben, som den frygtede coronavirus selv bør frygte.

Den kan nemlig bogstaveligt talt destruere virussen på to minutter.

Den amerikanske producent Xenex Disinfection Services har ifølge den britiske finansavis Financial Times fundet ud af, at deres robot, som anvender ultraviolet lys til at desinficere hospitaler, også tager grundigt fat om coronavirussen og slår den ned.

LightStrike-robotten, som bruges på omkring 500 plejesteder, udsender ultraviolet lys på bølgelængder mellem 200 og 315 nanometer for at slå bakterier ihjel på senge, dørhåndtag og andre overflader. Efter to eller tre behandlinger på hver fem minutter er de sygdomsfremkaldende organismer så beskadigede, at de ikke kan hærge videre.

Tager grundigt fat

Forsøg, som det uafhængige Texas Biomedical Research Institute har foretaget, viser nu, at LightStrike-robotten, som ifølge Xenox tidligere har haft effekt mod både multiresistente bakterier og ebolavirussen, også tager fat om coronavirussen. Den har ifølge instituttet vist sig 99,99 procent effektiv ved rensningen af coronaansigtsmasker, og dermed nedbringes risikoen ved at genbruge beskyttelsesudstyret, hvis der er mangel på det, sådan som tilfældet er mange steder.

Den ultraviolette teknologi, som robotten bruger, er skabt af de to stiftere af Xenex. De er tidligere epidemiologer ved Johns Hopkins University. Det er dette universitet, som gennem hele coronakrisen har holdt tal på virussens udbredelse og følger i form af smittede, døde og raskmeldte verden over.

Robotten koster 125.000 dollar – lige over 860.000 kr.