Lundbeck kan uden Kåre: Lander største overskud nogensinde

Lundbeck præsenterer tirsdag morgen sit største overskud nogensinde. Medicinalselskabet fra Valby tjente i 2018 5,3 milliarder kroner, hvilket næsten er en milliard bedre end den hidtidige rekord fra 2017. I 2019 venter Lundbeck dog, at driftsindtjeningen vil falde og højest lande på 4,6 milliarder kroner.

Lundbecks nye topchef, Deborah Dunsire, har som hovedopgave at finde frem til, hvordan det danske medicinalselskab skal skabe vækst på den anden side af 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lundbeck/handout
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lundbeck kan også uden sin tidligere topchef, Kåre Schultz, der efter flere års bølgegang, satte Lundbeck tilbage på vækstsporet med større genopretningsplan i 2015.

For regnskabsåret 2018 kan selskabets nye amerikanske topchef, Deborah Dunsire, fremlægge de bedste finansielle resultater i selskabets historie.

»Vi er meget glade for at præsentere årsregnskabet for 2018 og de bedste finansielle resultater i Lundbecks historie, herunder en fremgang på næsten 50 pct. i overskuddet efter skat til 3,9 mia. kr. Vi har haft en rigtig god udvikling i salget på tværs af produkter og regioner, og vores nøgleprodukter bidrog væsentligt til omsætningsvæksten, som var større end ventet, siger Deborah Dunsire i en meddelelse, i forbindelse med regnskabet.

For 2018 landede Lundbeck en omsætning på 18,1 milliarder kroner, hvilket er knap en milliard kroner mere end i 2017. På tilsvarende vis er selskabets driftsoverskud steget fra 4,4 milliarder kroner i 2017 til 5,3 milliarder kroner i 2018.

Tirsdagens regnskabsrekord kommer dog ikke til at blive slået i 2019, hvor Lundbeck venter tilbagegang med en forventet omsætning på mellem 16,1 og 16,7 milliarder kroner og et driftsresultat på mellem 4,2 og 4,6 milliarder kroner.

Forud for årsregnskabet var Lundbecks aktiekurs over de seneste 12 måneder faldet med omkring fem procent.

Det ligger i kortene, at den nye Lundbeck-topchef vil kigge i retning af at supplere Lundbecks lidt tyndslidte pipeline med opkøb. Lundbeck har lige nu 6,6 milliarder kroner i pengekassen, som potentielt kan bruges på opkøb af nye midler. Lundbeck har i løbet af 2018 styrket sin finansielle position markant ved at øge kassebeholdningen med næsten tre milliarder kroner.

Medicinalselskabet fra Valby sigter efter at udbetale et udbytte på 12 kroner per aktie for regnskabsåret 2018. I 2017 udbetalte selskabet et udbytte på 8 kroner.

Lundbeck oplyser i sit regnskab, at medicinalselskabet fremover vil skrue ned for udbyttet til aktionærerne, så der fra 2019 og fremefter vil blive udbetalt 30-60 pct. af den samlede nettoindtjening som udbytte fra tidligere niveau på 60-80 pct.

Lundbeck har sat udbyttebetalingen ned, fordi selskabet vil bruge ressourcer på en ny strategi, der skal skabe fremtidens vækst i Valby-selskabet.