Kopiangreb skærer stor luns af Lundbecks indtjening

Efter rekordregnskab i 2018 har Lundbeck kurs mod et år, hvor selskabets indtjening bliver hårdt ramt af kopikonkurrence. Salget af præparatet Onfi, som har været Lundbecks bedst sælgende produkt, står til at falde med 60-70 procent. I årets første kvartal alene har Lundbeck mistet salg på over 575 millioner kroner på den konto sammenlignet med den tilsvarende periode af 2018.

Lundbecks nye topchef, Deborah Dunsire, har som hovedopgave at finde frem til, hvordan det danske medicinalselskab skal skabe vækst på den anden side af 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medicinalselskabet Lundbeck rammer onsdag morgen skiven med sit regnskab for årets kvartal - og lidt til. Selskabet stryger forbi analytikernes forudsigelser på en række nøgleposter og rammer en bundlinje for årets første tre måneder på knap 900 millioner kroner, hvilket er godt 40 millioner kroner bedre end forventet.

Til gengæld mister Lundbeck som ventet en stor luns af salget for præparatet Onfi, som har været selskabets bedst sælgende produkt. Onfi løb af patent i efteråret 2018. Derfor er Lundbecks salg af netop det medikament næsten 600 millioner kroner lavere i årets første kvartal sammenlignet med den tilsvarende periode af 2018.

»Overordnet er vi meget tilfredse med de finansielle resultater i første kvartal. Vi har øget vores kassebeholdning med mere end en milliard kroner sammenlignet med første kvartal 2018. Vi er godt på vej til at indfri vores finansielle forventninger til hele året,« siger Deborah Dunsire, der er topchef i Lundbeck, i en kommentar til regnskabet.

Samlet set kan Lundbeck præsentere en omsætning for årets første kvartal på godt 4,2 milliarder kroner, hvilket er godt 170 millioner kroner bedre end ventet. Det får det danske medicinalselskab til at skubbe sine forventninger til hele 2019 op i den høje ende af, hvad selskabet tidligere har meldt ud.

Lundbeck venter nu en omsætning på mellem 16,3 og 16,7 milliarder kroner mod et noget større spænd tidligere på mellem 16,1 og 16,7 milliarder kroner.

I 2018 landede Lundbeck den højeste indtjening i virksomhedens historie med en omsætning på 18,1 milliarder kroner og et driftsoverskud på 5,3 milliarder kroner i 2018.

Den rekord kommer ikke til at blive slået i 2019, hvor medicinalselskabet bliver hårdt ramt af, at patentet på lægemidlet Onfi, der bruges til epilepsiformen Lennox-Gastaut syndrom, er løbet ud.

Det betyder, at omsætningen på Onfi i 2019 vil falde med omkring 60 til 70 procent.

For Lundbeck har det den meget målbare konsekvens, at omsætningen i 2019 samlet set vil falde og krybe et godt stykke under 17 milliarder kroner.