Københavns kaffekonge vil være herre i eget hus: Køber kendte erhvervsfolk ud

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Kaffekæden Riccos driver 16 kaffebarer rundt om i Danmark, hvoraf de fleste ligger i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Benita Marcussen

Godmorgen.

Og velkommen til dagens Business-overblik, hvor vi skal forbi byggeriet, der efter seks gode år har nået toppen.

Vi skal også runde en kendt københavnsk kaffebar, hvor stifteren nu bliver herre i eget hus. Men vi begynder overblikket med et interview med DSV-topchef, Jens Bjørn Andersen, der kommer med en advarsel til A.P. Møller - Mærsk:

1
DSV advarer Mærsk om at komme for tæt på: »Det vil være relativt surrealistisk«

Transportgiganten DSV, som mandag købte den schweiziske konkurrent Panalpina, står for transport på landjorden, mens rederierne fragter varer på vandet. Sådan har det været længe. Men A.P. Møller - Mærsk, som tirsdag holder generalforsamling, og flere andre store rederier har ambitiøse planer om at brede sig til nye områder, og særligt til den mere lukrative transport på landjorden. DSV-topchef Jens Bjørn Andersen kalder det »surrealistisk«, hvis rederierne en dag kaster sig ud i den direkte konkurrence med selskaber som DSV. Han mener, at de første indikationer tyder på, at rederierne ikke vil gøre forsøget.

»Det vil være relativt surrealistisk, hvis de begyndte på det. Måske kan de gå ind og lave nogle ydelser, som ikke er i konkurrence med det, som vi laver. Det vil vi have det helt fint med,« siger Jens Bjørn Andersen til Berlingske.

A.P. Møller - Mærsk har sagt, at langt mere af forretningen i fremtiden skal være aktiviteter på land. Det er fortsat en smule uklart for offentligheden, præcist hvordan og på hvilke måde Mærsk vil skabe den ændring. Men der er næppe tvivl om, at det vil kræve en stor ekspansion, som vil betyde opkøb og investeringer i nye områder.

Men det er også en strategi, som potentielt kan sende Mærsk ind i et opgør med nogle af de selskaber, der i dag er kunder hos Mærsk.

2
Efter seks gode år er toppen nået for byggeriet

Vi fortsætter i vores egne spalter, hvor vi også kan fortælle, at efter en række år, hvor der har været solid fremgang for byggeriet, begynder kurven nu at knække. Stigende beskæftigelse og mere byggeri har været virkeligheden siden 2014, men 2019 kan blive det sidste gyldne år for byggeriet i dette opsving.

I 2020 vil billedet vende med mindre fremgang i byggeriet og et mindre fald i beskæftigelsen. Det vil dog langtfra være lige så voldsomt, som sidste gang verden gik af lave for byggeriet. Det skete under finanskrisen.

Det er Dansk Byggeri, der har lavet en ny prognose, som Berlingske tirsdag beskriver. Heri kan man se, at Dansk Byggeri regner med en fremgang i år i nybyggeriet på 33.500 boliger og 3.000 personer flere i job. Men næste år regner Dansk Byggeri kun med en fremgang i nybyggeriet på 28.500 boliger, og der vil komme et dyk i beskæftigelsen på 1.000 personer.

Ikke meget – men hvis det sker, vil det være det første dyk i beskæftigelsen, siden vendingen efter finanskrisen tilbage i efteråret 2013.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Kendte erhvervsfolk købt ud af kaffekæde

Ricco Sørensen vil gerne være herre i eget hus. Derfor har han nu købt mangemillionæren Christian Dyvig og den tidligere Matas-topchef Terje List ud af ejerkredsen i kaffekæden Riccos, der driver 16 kaffebarer rundt om i Danmark, hvoraf de fleste ligger i København.

Dermed sidder Ricco Sørensen igen på magten i kaffekæden, som blev grundlagt i 2001 på Vesterbro i København. Det skriver Finans.

»Jeg vil gerne styre det hele på min måde. Det har været en fin periode med Christian Dyvig og Terje List. Men hver ting har sin tid, og nu var det på tide, at jeg kom videre selv,« siger han til mediet.

Både Christian Dyvig og Terje List udtræder desuden af bestyrelsen i Riccos. Men Ricco Sørensen understreger, at der intet dramatisk er i det.

»Vi skal alle ud at spise sammen i morgen aften, så vi har det alle fint med hinanden. Jeg har meget at takke dem for, da de har været med til at sætte struktur på virksomheden og få sat gang i maskineriet, så vi hele tiden kan følge, hvordan det går,« siger han.

Tre ting investorerne skal holde øje med i dag:

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen har udvalgt tre begivenheder, der er værd at rette blikket mod.

  • A.P. Møller - Mærsk afholder generalforsamling. På torsdag starter handlen med Mærsk Drilling som selvstændigt selskab. De(t) seneste år har ikke været en periode, som investorerne ser tilbage på med glæde. Fragtraterne er pressede, og selv om ejerandelen i Danske Bank, detailhandlen i Dansk Supermarked og olieaktiviteterne er blevet frasolgt, har det ikke skabt investorværdi. Er der skuffede miner på dagens generalforsamling?
  • Det lykkedes endnu engang ikke for Theresa May at få et flertal. Pundet er let svækket, og det tyder mere og mere på en lang udtræden af EU.
  • De danske aktier nærmer sig »15 pct.«-afkastmærket for 2019. Bliver det året, hvor de europæiske aktier kan give de amerikanske aktier baghjul for alvor?

Markederne lige nu:

De asiatiske aktiemarkeder forlænger tirsdag de seneste dages kursstigninger omend i et mere behersket tempo, end det var tilfældet mandag.

Weekendens og mandagens positive kinesiske og amerikanske fabriksaktivitetsundersøgelser har øget investorernes tillid og sendt bekymringerne over den globale økonomi på retur.

Nikkei 225 +0,3
Topix +0,1
Hongkongs Hang Seng +0,1
China Shanghai Composite +0,4
China CSI 300 +0,1
Taiwan Taiex +0,6
Sydkoreas Kospi +0,3
Indiens BSE Sensex n/a
Singapores STI +0,5
Sydney ASX 200 +0,4

Indeksværdi klokken 05.30.

/ritzau/FINANS