Klager over Apples priser når højesteret

USAs højesteret har besluttet at behandle sag mod Apple, som anklages for at bryde konkurrencelovgivningen med sit monopol på iPhone-apps, så kunderne tvinges til at betale overpriser.

Det er gennem App Store, at man som iPhone-bruger henter eller køber sine mobilapps. Køber man dem, tager Apple 30 procent af prisen. Arkivfoto: Ritchie B. Tongo, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: RITCHIE B. TONGO

USAs højesteret skal nu afgøre, om det er overpris, når Apple tager 30 procent i provision af alle de apps, som sælges gennem netbutikken App Store.

Mandag vil ni højesteretsdommere lytte med, når argumenterne fra Apple og en gruppe af utilfredse kunder bliver præsenteret. Apple anklages for at bryde konkurrencelovgivningen, fordi selskabet reelt har monopol på at sælge apps til iPhone-telefoner og iPad-tablets og dermed tvinge køberne til at betale mere, end de burde.

Dommerne vil dermed også skulle forholde sig til, om forbrugere bredt kan sagsøge en virksomhed for de følger, som konkurrenceskadelig virksomhed medfører. En højesteretsdom fra 1977 begrænsede sagsanlæg til folk, der direkte har betalt overpriser, og ikke indirekte oftre, som betaler en overpris, som andre har sendt videre til dem, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Fuld kontrol over hele fødekæden

Apple kontrollerer som den eneste mobilproducent hele fødekæden ved både at levere hardware, software og de nettjenester, som er vævet tæt sammen med telefoner, tablets og iOS-styresystemet. Alle brugere skal derfor købe apps i App Store, som Apple både styrer udbuddet i og tager 30 procent i provision af, hver gang nogen køber en app, uanset hvilken pris udviklerne har sat på appen.

Apple siger selv, at pengene skal kunne dække omkostningerne til overførsel af de købte apps til slutkunden.

Den del af Apple-koncernen, som App Store hører til, har oplevet god fremgang, selv om der meget langt til omsætningen i iPhone-afdelingen, som stadig henter næsten 60 procent af Apples samlede omsætning hjem. Serviceafdelingen, der ud over App Store også omfatter bl.a. netlagertjenesten iCloud og mobilbetalingstjenesten Apple Pay, omsatte i juli-september for 9,98 milliarder dollars. For et år siden lå omsætningen på 8,47 milliarder dollars.

Ifølge Apple tjente appudviklere i 2017 over 26 milliarder dollars på deres salg gennem App Store, en stigning på 30 procent fra 2016.

Frygt for, at dønninger rammer e-handelen

Det er en føderal appelret i San Francisco, der har givet de klagende kunder lov til at indbringe sagen, der blev anlagt i 2011, for landets højesteret.

Apple og flere andre frygter, at en dom, der går Apple imod, vil ramme bredere til også andre markedspladser på nettet. Google, Amazon, Facebook og Microsoft er nogle af de IT-giganter, som står bag sådanne salgssteder. Alle steder tages der provision af salget. Både den amerikanske regering og det amerikanske handelskammer bakker Apple op og henviser til, at det kan true e-handelen, som hvert år udgør milliarder af dollars i detailhandelen, hvis sagsøgerne får ret.

Sagsøgerne får opbakning fra forbrugerrettighedsgrupper og statsadvokater i 30 af USAs delstater, heriblandt Californien og New York, der huser de fleste af teknologigiganterne. Sagsøgerne gør det klart, at appudviklerne ikke selv tør sagsøge Apple, for det er her, at de tjener deres penge.