Google går i gang med milliardbyggeri i Danmark

Grunden, som internetgiganten købte i sommer i Fredericia, skal nu bruges til Googles første datacenter i Danmark. Byggeriet lander midt i debatten om datacentres enorme strømforbrug.

På en mark i Taulov ved Fredericia bygger Google nu et datacenter i Danmark. Det bliver det fjerde af slagsen, efter at Apple har sat to i gang og Facebook et. Foto: Peter Leth-Larsen, Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Leth-Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google begynder nu at bygge det datacenter, som internetgiganten opkøbte jord til i Fredericia for halvandet år siden, og investerer i alt 4,5 milliarder kroner i projektet.

De to datacenterbygninger på hver 13.000 kvadratmeter med serverrum og kontorer skal levere den computerkraft, som håndterer Googles mange nettjenester, og skal stå færdigt i 2021, oplyser Google. Internetgiganten forventer selv, at byggeriet vil skabe over 1.400 arbejdspladser, mens det opføres, og 700 faste jobs, når det åbner. Det lægger sig i halen på andre datacentre, som Apple og Facebook er i gang med at opføre i Danmark.

Datacenteret skal bl.a. håndtere Googles Gmail-tjeneste og videotjenesten YouTube som supplement til Googles fire øvrige europæiske datacentre i Finland, Irland, Holland og Belgien. Det skal sikre hurtigere svartider og en fordeling af trykket på serverne.

Google købte gennem sit Dublin-indregistrerede selskab Dapsi International (stiftet af MoonVille Limited, der ejes af Googles moderselskab, Alphabet) 73,2 hektar jord i Taulov ved Fredericia for 65 millioner kroner i juni 2017 og investerede for et år siden, i november 2017, i et 131 hektar stort område i Kassø ved Aabenraa, ikke langt fra, hvor Apple er i gang med at bygge sit andet datacenter i Danmark. Google-byggeriet i Fredericia bliver på i alt 46.000 kvadratmeter.

Grøn energi i fokus

»Det vil skabe nye, danske arbejdspladser og bidrage positivt til økonomien, både lokalt og i resten af landet. Det er ikke nogen tilfældighed, at vi lige netop har valgt Fredericia. Danmark er en førende nation inden for digital infrastruktur, og når vi som virksomhed ønsker at dække vores energiforbrug med 100 procent grøn energi, gør Danmarks stærke, grønne profil det til et godt sted at investere,« siger Malou Aamund, Googles direktør i Danmark, i en kommentar til offentliggørelsen af investeringen.

Google siger selv, at dets datacentre »i gennemsnit bruger mindre energi end typiske europæiske datacentre«.

Datacentrene er i første omgang blevet positivt modtaget, fordi alle teknologigiganterne gerne vil være grønne og derfor vil bruge grøn energi fra bl.a. vindmøller. Men nylige tal fra Energistyrelsen vurderer, at det samlede forbrug for de nu fire igangværende datacenterbyggerier i 2030 vil være på 7,5 terawatttimer. Det svarer til, hvad 1,9 millioner danske husholdninger forbruger, og det vil ifølge brancheorganisationen Dansk Energi kræve, at der skal opføres enten 700 nye vindmøller på land eller 200 havvindmøller for at dække strømforbruget.

Problemer med overskudsvarmen

Det er også blevet kritiseret, at flere af datacentrene ligger så langt væk fra nærmeste byområder, at det bliver dyrt at udnytte den overskudsvarme, som kommer fra de hårdtarbejdende kæmpecomputere. Tanken er, at varmen skal kunne bruges som genbrug til at varme omkringliggende huse op i stedet for at sende den til vejrs. Ugeavisen Ingeniøren beskrev for nylig, at kun et af de seks datacentre, som Google, Facebook og Apple planlægger på dansk jord, har planer om at bruge overskudsvarme, bl.a. fordi danske afgifter spænder ben for det.

Google slår selv på, at selskabet har været CO2-neutralt siden 2007 og nåede sit mål om 100 procents vedvarende energiforbrug i både datacentre og på kontorer verden over i 2017. Det sker ved at købe tilstrækkelig vind- og solelektricitet.

»I Danmark har Google nu besluttet aktivt at forfølge nye, grønne investeringsmuligheder og er i øjeblikket ved at evaluere en række danske projekter med landvind, havving og solenergi,« oplyser selskabet i en meddelelse.

Det er Udenrigsministeriets afdeling Invest in Denmark, der i 2014 skabte den første kontakt til Google om et muligt byggeri i Danmark. Invest in Denmark har også været mellemmand på at trække Apple og Facebook hertil.

Apple er i færd med at opføre et 6,3 milliarder kroner dyrt datacenter i Foulum ved Viborg og skrev i juli 2017 kontrakt på at bygge endnu et til seks milliarder kroner uden for Aabenraa med åbning i 2019. Facebook er i færd med at bygge et 25.000 kvadratmeter stort datacenter i Odense. Det skal åbne i 2020. Desuden vil Facebook ifølge forlydender bygge endnu 250.000 kvadratmeter datacenter mellem Esbjerg-motorvejen og landsbyen Andrup.