Medie: Facebook står bag gigantisk datacenter ved Esbjerg

Internetgiganten planlægger at bebygge 250.000 kvadratmeter mellem Esbjerg-motorvej og Andrup, skriver avis.

Internetgiganten planlægger at bebygge 250.000 kvadratmeter mellem Esbjerg-motorvej og Andrup, skriver avis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Beck Diefenbach

Den amerikanske internetgigant Facebook, der allerede er i gang med at bygge et datacenter syd for Odense, går snart i gang med at bygge endnu et dansk datacenter ved Esbjerg. Det skriver avisen Danmark.

Borgmester i Esbjerg Jesper Frost Rasmussen vil ikke bekræfte oplysningen over for Ritzau - han ved nemlig ikke, hvilke teleselskab firmaet bag repræsenterer:

»Vi har haft en dialog med et firma, der kalder sig Ember,« siger han. »Så må firmaet, der skal etablere sig, på et tidspunkt være klar til at gå ud at sige, hvem det er, men det kan jeg ikke be- eller afkræfte på nuværende tidspunkt.«

Godkendelse sker mandag

Ifølge avisen Danmark viser materiale på en sag, som Esbjerg Byråd mandag skal behandle, at selskabet Notitia Networks ApS står bag datacentret ved Esbjerg.

Selskabet er registreret med adresse på Tuborg Boulevard i Hellerup. Men det er reelt Facebook International Operations Limited i Dublin, der står bag, skriver avisen.

Jesper Frost Rasmussen siger, at selskabet, som vil etablere sig, sandsynligvis vil kunne »stikke spaden i jorden« fra 1. februar.

»Vi har igennem længere tid været i dialog med et firma, som vil etablere et datacenter i Esbjerg. Nu er plangrundlaget til at blive sendt i otte ugers offentlig høring. Når det er overstået, forventer vi at kunne vedtage grundlaget, så det er klar 1. februar 2019,« siger han til Ritzau.

Danmark er oplagt

Facebook køber ifølge avisen Danmark to millioner kvadratmeter jord mellem Esbjerg-motorvejen og landsbyen Andrup.

Her vil den amerikanske techgigant i etaper bebygge et areal på 250.000 kvadratmeter, svarende til 40 fodboldbaner.

Det skal huse datahaller, administrations-, logistik- og servicebygninger og højspændingsstationer.

Hos Dansk Erhverv forklarer chefkonsulent Poul Noer, at Danmark er et oplagt sted at placere et datacenter.

»Vi har adgang til kabler på tværs af Atlanten samt hele Europa, så Danmark ligger godt placeret. Samtidig kommer vores kolde klima os til gode, fordi datacentre kræver meget køling,« siger han.

Facebooks datacenter ved Esbjerg bliver Danmarks største på lige fod med Apples anlæg ved Viborg.

Poul Noer vurderer, at der for danske virksomheder er gode perspektiver i at udvikle løsninger - inden for blandt andet IT og energi - til de store datacentre, der popper frem flere steder rundt i Danmark.

/ritzau/