Usikkerhed om Apple udløser multimilliarddyk

Apple har skåret bestillingerne på alle sine tre nye iPhone-telefoner ned. Det koster rigtigt dyrt – og slår også hårdt på alle Apples leverandører.

Apples bestillinger på alle de tre nye iPhone-telefoner, her XS og XS Max, er de seneste uger blevet skåret ned, og det har sat en bølge af bekymringer i gang. Arkivfoto: Stephen Lam, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephen Lam

Apples satsning på igen i år at levere tre nye iPhone-telefoner har sammen med en efterspørgsel, der er lavere end forventet, gjort det vanskeligere for Apple selv at regne ud, hvor mange telefoner og dele til dem, der er brug for, og det har startet en bølge af uro hos Apples mange leverandører verden over.

De seneste uger har Apple skåret bestillingerne på alle sine tre nye iPhone-modeller – XS, XS Max og XR – ned, skriver den amerikanske finansavis Wall Street Journal. Det er kun to måneder siden, at de tre telefoner blev præsenteret, men de kommer på markedet på et tidspunkt, hvor mange vælger at beholde deres smartphones længere, fordi de nye modeller ikke er så banebrydende, at de berettiger de konstant stigende priser. Apples dyreste modeller ligger over 10.000 kr. – det svarer til, hvad man kan købe tre ganske udmærkede bærbare computere for.

Farvel til 1.500 milliarder kroner på en måned

Hvor Apples aktiekurs 3. oktober nåede sit hidtil højeste på 232 dollar, kunne man mandag aften købe en Apple-aktie for under 186 dollar efter et endnu fald i aktieværdien på fire procent, så den nu er 19,9 procent lavere. Dermed er Apple på halvanden måned blevet over 1.500 milliarder kr. mindre værd. Facebook dykkede med 5,7 procent, Amazon med 5,1 procent, Netflix med 5,5 procent og Google med 3,8 procent.

De amerikanske aktiekursers dyk smittede tirsdag morgen af i både Europa og Asien og påvirkede ikke alene teknologigiganterne selv, men også Apples underleverandører.

Apple lagde selv for ved præsentationen af sit kvartalsregnskab for to uger siden ved at fortælle om faldende forventninger til julesalget. Kort efter nedjusterede en række af Apples underleverandører – heriblandt amerikanske Lumentum, den britiske chipproducent IQE og den japanske skærmproducent Japan Display – uden specifikt at nævne Apple, som er deres største kunde. 15. november fulgte østrigske AMS, der producerer ansigtsgenkendelsesteknologi til Apple, efter. Apple udgør ifølge analytikere 40 procent af AMS' omsætning.

Analytikere hos Crédit Suisse har omregnet AMS' nedjustering til, at Apple vil producere 11-18 millioner færre iPhone-telefoner i 4. kvartal end de oprindeligt anslåede 77-82 millioner. Lumentums nedjustering tyder på en nedgang på 15-20 millioner iPhones, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Selskab Kurs Ændr. %

For stor afhængighed af iPhone alene

Ifølge Wall Street Journal har Apple især haft vanskeligheder med at gætte på, hvor mange styk af den mindst dyre af de tre nye iPhones, iPhone XR, skal produceres i. Den blev af Apples marketingsdirektør Phil Schiller 12. september præsenteret som den telefon, der skal »nå ud til så mange kunder som muligt« med en pris på 6.700 kroner mod 9.800 kroner for den mindste udgave af iPhone XS Max, der er Apples fysisk største iPhone til dato.

Apple kæmper fortsat med sin afhængighed af et enkelt produkt, iPhonen. I juli-september kom 56 procent af Apples samlede indtægter fra iPhone-salget. Men antallet af solgte iPhones ligger næsten fladt og har gjort det et stykke tid. Tilbagegangen i iPhone-salget kan skabe andre problemer for Apple, som ofte har sagt, at andre dele af forretningen som musiktjenesten Apple Cloud og netlagertjenesten iCloud skal begynde at give mere til pengekassen.

Det fordrer delvis, at Apple får flere brugere. Lige nu skønnes det, at omkring to tredjedele af de 1,3 milliarder Apple-enheder i brug verden over er iPhone-telefoner. Et fald i salget kan ifølge Bernstein-analytiker Toni Sacconaghi ramme den ønskede vækst fra andre Apple-områder. Og navnlig på de store vækstmarkeder i Asien – Kina er Apples næststørste marked efter USA – presses Apple af kinesiske mobilmærker som Huawei og Xiaomi, hvis telefoner er langt billigere men fortsat kan matche Apple på mange områder.

Højere priser er ikke vejen frem

Cheføkonom Hal Eddins fra Capital Investment Counsel, som er indehaver af Apple-aktier, noterer sig, at telefoner som den nye, kinesiske OnePlus 6T-model stort set teknisk kan sammenlignes med de dyreste Apple-telefoner, men kun koster det halve.

»Man kan få rigtigt meget telefon for rigtigt meget mindre. Mobillandskabet ændrer sig hastigt, og jeg tror, at producenterne skønner forkert, når vi går 1.000-dollarvejen,« siger han til nyhedsbureauet Reuters.

Det globale smartphonemarked lå i juli-september seks procent under sidste års niveau. Det er fjerde kvartal i træk med tilbagegang. Apple har til irritation for analytikere besluttet ikke længere at offentliggøre styksalgstal på sine produkter – ligesom konkurrenten Samsung, der er verdens største mobilproducent, heller ikke gør.

Apple er verdens tredjestørste mobilproducent, efter at kinesiske Huawei tidligere i år overtog andenpladsen fra Apple.

På verdensplan udgør Apples andel af smartphonemarkedet ifølge analysehuset IDC 14 procent, hvor 86 procent af alle nye telefoner kommer med Googles mobilsoftware Android.

I Danmark var 44 procent af alle solgte smartphones i 1. halvår 2019 Apple-telefoner, mens 56 procent var Android-telefoner. For to år siden sad Apple på 51 procent af det danske mobilsalg.