Kinas rigeste mand er nu officielt kommunist

Internetgiganten Alibabas topchef, Jack Ma, hædres af det kinesiske kommunistparti.

Han er Kinas rigeste mand og topchef for et af verdens mest værdifulde selskaber. Nu er Jack Ma også officielt medlem af det kinesiske kommunistparti. Arkivfoto: Denis Balibouse, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Denis Balibouse

Manden bag Kinas mest værdifulde selskab er nu officielt medlem af det styrende kommunistparti.

Jack Ma, som er medstifter af internetgiganten Alibaba, er blandt de 100, som kommunistpartiets centralkomité hædrer som led i fejringen af 40-årsjubilæet for de økonomiske reformer i landet, skriver nyhedsbureauet Bloomberg. Også den anden internetgigant Tencents topchef, Pony Ma, og topchefen for Kinas svar på Google, Baidus Robin Li er med på listen over dem, der har ydet deres bidrag til det økonomiske boom, som Kina har gennemlevet.

Listen er offentliggjort i Folkets Dagblad, som kontrolleres af kommunistpartiet.

Politik og forretning hænger tæt sammen i Kina

Skillelinien mellem politik og forretning i Kina er blevet meget mere udvisket under præsident Xi Jinping, som har ført kampagne for at sikre, at kommunistpartiet spiller en ledende rolle overalt i Kina.

»Vi ser et stadig tættere forhold mellem Kinas førende internetvirksomheder og myndighederne, fordi myndighederne ser dem som en af de mest effektive måder at føre de politiske initiativer ud i livet. At være partimedlen er dybest set som at vippe med hatten til partiets berettigelse. De medfører ikke nødvendigvis politisk aktivitet på noget særligt højt niveau,« siger Mark Natkin, direktør for Marbridge Consulting, til Bloomberg.

Jack Ma har de seneste år støttet Xi Jinpings politik og foreslog i 2016, at landets sikkerhedstjenester bruger de mange data, som indsamles om kineserne, til at forhindre kriminalitet.

»Det politiske og juridiske system for fremtiden er uadskilleligt fra Internettet, uadskilleligt fra den store dataindsamling. Skurkene vil ikke engang kunne gå ind på torvet,« sagde Jack Ma til en kommission under det regerende kommunistparti, som så på lovhåndhævelsen.

Internetgiganter bidrager til overvågning

Jack Ma er Kinas rigeste mand. Han er godt for 38,4 milliarder dollars og har bygget Alibaba op som et imperium, der matcher det amerikanske Amazon, med hundreder af millioner af brugere, der køber ind på nettet, streamer film, betaler husleje, sender SMS-beskeder og bruger tilladte, sociale medier. Den 54-årige Jack Ma, der er tidligere engelsklærer, fik sit selskab børsnoteret i New York i 2014. I dag er Alibaba over 400 milliarder dollars værd og rangerer blandt verdens ti mest værdifulde selskaber.

I september meddelte Jack Ma, at han træder tilbage fra Alibaba i september 2019. Her overtager Daniel Zhang, der i dag er topchef, tøjlerne som bestyrelsesformand.

Kina har gennem især de seneste par år strammet censuren betydeligt. Her bidrager internetgiganterne til dataindsamlingen som pris for at kunne drive forretning, har den amerikanske finansavis Wall Street Journal tidligere påvist. Alibaba, Tencent og Baidu har pligt til at hjælpe den kinesiske regering med at jage mistænkte kriminelle og få systemkritikere gjort tavse, ligesom deres teknologi bruges til at skabe overvågede byer.