Microsofts søgemaskine igen åben i Kina

Tilsyneladende blev Bing ikke blokeret på grund af censur, da søgemaskinen torsdag i en periode ikke kunne bruges.

Microsoft søgemaskine Bing var torsdag utilgængelig i Kina i en kortere periode. Arkivfoto: Dado Ruvic, Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DADO RUVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Microsofts søgemaskine Bing kan igen bruges i Kina efter en kortere afbrydelse.

Da Microsoft torsdag opdagede, at Bing ikke var tilgængelig i Kina, blev det straks antaget, at den berygtede, kinesiske censur havde blokeret for at bruge Bing. Men i løbet af dagen blev det igen muligt at bruge Bing, der er den største udenlandske søgemaskine i Kina, som er verdens største internetnation.

»Det er ikke første gang, at det sker. Det sker med mellemrum. Nogle gang er det forskellige opfattelser, andre gange er det svære forhandlinger med den kinesiske regering. Vi venter stadig på at se, hvad denne situation handler om,« siger Microsofts juridiske direktør, Brad Smith, til den amerikanske TV-station Fox.

Organisationen GreatFire, som er baseret i Kina og holder øje med den kinesiske censur, tror ikke, at afbrydelsen skyldtes myndighederne. GreatFire overvåger, om bestemte netadresser er tilgængelige, og om de virker til at blive censureret.

Microsoft er stadig i Kina

Kina har en af verdens skrappeste internetcensurlove, og den er blevet skærpet flere gange under præsident Xi Jinping. Den omtales sarkastisk som »The Great Firewall«, et ordspil på Den Kinesiske Mur.

Den kinesiske udgave af Bing bliver drevet fra servere, som står i Kina og derfor er underlagt kinesisk censur. Microsoft arbejder stadig i Kina, hvorimod en række andre amerikanske teknologigiganter enten er blevet blokeret eller selv har valgt at trække sig fra aktiviteter i landet på grund af censuren.

Facebook, Twitter og Google er blandt dem, der er blokeret. Google lukkede selv sin søgemaskine i Kina i 2010 i protest mod censuren men har på det seneste leget med tanken om at levere en forcensureret udgave – noget, der har udløst skarpe protester fra Googles ansatte.

Bings markedsandel i Kina er beskeden. Det er den kinesiske pendant, Baidu, der dominerer.