Google-ansatte kræver censureret søgemaskine stoppet

200 Google-medarbejdere offentliggør åbent brev til internetgigantens ledelse for at lægge yderligere pres på at få lukket det omstridte Projekt Guldsmed.

Medlemmer af Amnesty International protesterede tirsdag foran Googles hovedkontor i Madrid i Spanien mod internetgigantens planer om at lave en censureret søgeapp til det kinesiske marked. Foto: Fernando Alvarado, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Fernando Alvarado
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Protesterne fortsætter internt blandt de ansatte hos internetgiganten Google mod en planlagt, censureret udgave af Googles søgemaskine i Kina.

Flere end 200 ingeniører, designere og ledere i Google kræver i et åbent brev, at Google indstiller udviklingen af en særligt kinesisk udgave af søgemaskinen, internt døbt »Project Dragonfly« (Projekt Guldsmed), som skulle gøre det muligt for Google at komme ind igen på det enorme, kinesiske internetmarked, hvor giganten er forbudt og spærres af den omfattende, kinesiske censur.

Nej til at hjælpe magtfulde med at kue sårbare

»Vi er Google-ansatte. Google må stoppe Dragonfly,« lyder overskriften på det åbne brev. »Vores modstand mod Dragonfly handler ikke om Kina: Vi er imod teknologier, der hjælper de magtfulde med at kue de sårbare, uanset hvor de måtte være,« står der i brevet, som understreger, at »den kinesiske regering er sandelig ikke ene om at være klar til at undertrykke ytringsfriheden og bruge overvågning til at undertrykke afvigende meninger«.

Også menneskerettighedsgruppen Amnesty International opfordrede tirsdag Googles ledelse til at stoppe udviklingen af Dragonfly og opfordrede de ansatte til at blive medunderskrivere og protestere uden for Googles kontorer.

»Vi deler Amnesty Internationals krav om, at Google aflyser Dragonfly. Vi kræver også, at ledelsen binder sig til gennemsigtighed, klar kommunikation og reel ansvarlighed. Vi fortjener at vide, hvad vi bygger, og vi fortjener at få indflydelse på disse betydende beslutninger,« skriver medarbejderne.

Det åbne brev skærper konflikten, som Google-ansatte tidligere har protesteret mod, efter at det i august slap ud, at Google arbejdede med konkrete planer. Googles ledelse har siden sagt, at den særlige app var et eksperiment, som ikke var i nærheden af at kunne lanceres.

Ansatte gennemtvang stop for militær udvikling

En talsmand for det kinesiske industri- og IT-ministerium siger dog til nyhedsbureauet Reuters, at myndighederne i Kina ikke har hørt om, at Google skulle have ændret planerne om at lancere søgeappen, om end 2019 virkede »urealistisk«.

Både nuværende og tidligere ansatte, menneskerettighedsgrupper og amerikanske politikere har kritiseret Google for ikke at stå fast mod den kinesiske censur. Google lukkede i 2010 sin søgemaskine i Kina, fordi man ikke ville acceptere den kinesiske censur, som siden da er blevet langt mere omfattende og gennemgribende. Google lukkede, på trods af at netop Kina er verdens største internetmarked og dermed en potentielt kæmpe indtægtskilde for den børsnoterede, amerikanske IT-virksomhed.

Googles ledelse har ikke villet kommentere det åbne brev.

I april kritiserede godt 4.000 ansatte Google-ledelsen for at bistå det amerikanske militær med at udvikle såkaldt kunstig intelligens - software, der på baggrund af analyse af tidligere resultater og brug af forskellige modeller forsøger at skaffe svar på, hvad man vil vide. De ansatte protesterede mod, at internetgigantens software med kunstig intelligens kunne bruges i våben og til overvågning, så f.eks. militæret kunne identificere objekter, som var fotograferet af flyvende droner. Google har nu indført regler om, at der ikke udvikles kunstig intelligens til brug i våben, ligesom kontrakten med det amerikanske forsvarsministerium i Pentagon er bragt til afslutning.

Læs mere: De Google-ansattes brev kan læses her