Kamp mod aggressiv virus skærpes

Microsoft opdaterer Windows for at spærre for spionprogram, der har huseret i to år.

Det russiske IT-sikkerhedsfirma Kaspersky Labs afslørede den aggressive Flame-virus, som hærger i Windows-verdenen. Foto: Kaspersky Labs/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En aggressiv computervirus, som har udnyttet et sikkerhedshul i Microsofts styresystem Windows, får nu kamp til stregen, efter at Microsoft har sendt en opdatering til Windows ud for at standse spionprogrammet.

Hackerne bag computervirusen Flame har overrasket IT-sikkerhedseksperter ved at forklæde virusen som et ægte program, leveret af Microsoft. Virusen var simpelt hen signeret med Microsofts digitale godkendelsessignatur.

Nu har Microsoft i hast lagt en opdatering til Windows klar, som skal bremse Flame. Man skal derfor sikre sig, at Windows Update-funktionen på computeren er aktiveret, så opdateringen bliver installeret hurtigst muligt. Man kan også selv sætte opdateringen i gang for en sikkerheds skyld.

Flame har hærget i især Mellemøsten. Virusen dukkede op for en uge siden og har trukket store overskrifter overalt i verden, fordi den tilsyneladende bygger på samme teknologi, som er brugt i Stuxnet-virusen, der angreb Irans atomprogram i 2010.

Det var det russiske IT-sikkerhedsfirma Kaspersky Lab, som opdagede virusen.

Selvrangelse i branchen nødvendig

Administrerende direktør for det danske antivirusfirma MySecurityCenter, Janus R. Nielsen, mener, at Flame bør vække til eftertanke i branchen.

»Det mest skræmmende er, at Flame har været aktiv siden 2010 men først er blevet opdaget nu. Det bør give anledning til selvransagelse i hele min branche,« siger han.

Virusen er nemlig et kolossalt program på hele 20 megabyte, og de avancerede koder bag den har sandsynligvis krævet mindst fem programmørers arbejde i et år at udvikle. Den kan ifølge Janus R. Nielsen kontrollere stort set alt på computeren og kan slette sig selv uden spor, når den har indsamlet de personlige data, som den leder efter.

»Flame er så kompleks og så smart lavet, at den overgår alt hvad vi hidtil har kendt til. Den er uden tvivl ikke den eneste virus, som uopdaget gør skade derude, hverken lige nu eller i fremtiden. Derfor skal vi spørge os selv, hvordan vi kan nytænke hele den måde, som antivirusprogrammerne fungerer på,« siger Janus R. Nielsen.