Kæmpe sparerunde rammer IBM-ansatte

Omkring 10.000 stillinger i Europa skal nedlægges i en sparerunde, der også vil ramme Danmark.

IBM skal af med en femtedel af sine europæiske ansatte i en ny sparerunde forud for en opsplitning af selskabet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rick Wilking
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En massefyring er på vej i den amerikanske IT- og rådgivningsgigant IBM, der planlægger at nedlægge omkring 10.000 stillinger i Europa. Også i Danmark vil det koste jobs.

Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg vil fyringsrunden, som IBM ikke har bekræftet, påvirke omkring 20 procent af de ansatte i Europa, hvor Storbritannien og Tyskland vil blive hårdest ramt. Der er også planlagt nedskæringer i Polen, Slovakiet, Italien og Belgien.

Det har tidligere på måneden været fremme i Computerworld, at massefyringen vil koste 325 medarbejdere jobbet i den danske del af IBM.

Klassisk IT-forretning skilles fra

IBM fortalte om nedskæringerne i Europa tidligere på måneden under et møde med repræsentanter for europæiske fagforeninger. Ifølge nyhedsbureauets oplysninger skal sparerunden være gennemført inden udgangen af 1. halvår af 2021.

Hårdest ramt bliver den del af IBM, der står for standard-IT-systemerne, der håndterer dag-til-dag-operationer, heriblandt datacentre og traditionel IT-support med at installere, opsætte og reparere udstyr, skriver Bloomberg.

For en måned siden meldte IBM ud, at denne del af forretningen vil blive forsøgt skilt fra i løbet af 2021, så IBM kan fokusere på de nyere teknologidele af forretningen med »cloud computing«, altså internetbaserede tjenester, og kunstig intelligens. Den klassiske IT-forretning går ikke længere så godt, fordi verden i mellemtiden er skiftet til at bruge IT på andre møder.

Presses af Amazon og Microsoft

Navnlig presses IBM af andre giganter som Amazon, der på kort tid har fået en god bid af kagen inden for netbaserede tjenester, men også Microsoft har skiftet strategi og fokus.

IBM foretog derfor i juli 2019 sit hidtil største opkøb, da selskabet lagde 223 milliarder kroner for at købe softwarefirmaet Red Hat for at så bedre rustet til den kæmpe omstilling, der er undervejs i virksomheders og myndigheders brug af IT.

IBM var i maj i år igennem en sparerunde på verdensplan, uden at der dengang blev sat tal på antallet af nedlagte stillinger. Tilbage i 2015 blev 12.000 fyret i en sparerunde.