IBMs nye topchef har – også – indiske rødder

Ginni Rometty træder overraskende tilbage efter otte år i spidsen for den amerikanske gigant. Hendes afløser har ligesom topcheferne i tre andre teknologigiganter indisk baggrund.

Ginni Rometty har stået i spidsen for IBM siden 2012 i en hård periode, hvor giganten har skullet vendes og vænnes til nye tider. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steve Marcus/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med den overraskende udnævnelse af ny koncernchef i den amerikanske IT- og rådgivningsgigant IBM sidder der nu topchefer med indisk baggrund i fire af de helt store, amerikanske teknologivirksomheder.

Arvind Krishna, som har været chef for IBMs forsknings- og udviklingsafdeling, overtager 6. april roret som den tiende topchef i selskabets 106-årige historie, efter at 62-årige Ginni Rometty træder tilbage.

Hun har som den første kvindelige topchef i koncernen siden 2012 kæmpet med at omstille giganten til nye tider, hvor brugen af internetbaserede tjenester og software – såkaldt »cloud computing« – er skudt i vejret.

Ginni Rometty har været en af USAs mest fremtrædende kvindelige topchefer, og hun fortsætter i IBMs bestyrelse indtil udgangen af 2020. Hun har arbejdet i IBM i næsten 40 år.

Google blev nummer tre før jul

I Microsoft regerer Satya Nadella, som i 2014 tog over, da Steve Ballmer blev smidt ud af hjørnekontoret. Det indiske dagblad, Times of India, satte ham på forsiden med den dobbelttydige overskrift »Indian makes a power point«, som refererer både til Indien som talentfabrik for topchefer og til Microsofts præsentationsprogram af samme navn.

Hos Adobe, som det store flertal bedst kender for at så bag det program, som de åbner PDF-filer med, regerer Shantanu Narayen, som han har gjort det, siden han i 2007 som 45-årig blev udnævnt til posten. Han har arbejdet for Adobe siden 1998 og har en fortid hos Apple.

Lige før jul blev Sundar Pichai overraskende og med øjeblikkelig virkning sat ind som ny topchef for hele Google-koncernen, hvis moderselskab siden 2015 har heddet Alphabet. Sundar Pichai, som i øvrigt elsker at spille skak, har været hos Google siden 2004 og har været drivkraften, der har sikret Googles dominans på mobilområdet. I årevis har han været Google-medstifter Larry Pages højre hånd og har de seneste fire år været topchef for selve Google, som er imperiets hovedindtægtskilde og står for 99 procent af al indtjening.

Stod bag IBMs største opkøb

Tilbage i IBM skal Arvind Krishna nu forsøge at genskabe fordums storhed. IBM-aktien er ifølge den britiske finansavis Financial Times blevet 25 procent mindre værd i Ginni Romettys regeringstid, selv om det amerikanske aktiemarked i samme periode er steget med over 150 procent i værdi. Den ikoniske investor Warren Buffett droppede for to år siden sine IBM-aktier.

Arvind Krishna var idémanden bag IBMs køb af opensource-softwarefirmaet Red Hat i juli 2019 for 223 milliarder kroner – IBMs største opkøb til dato. Red Hat står bag Linux-udgaven af samme navn, der bruges i mange virksomheder. Det skulle styrke koncernen i kampen mod Amazon, Microsoft og Google.

Under Ginni Rometty har IBM købt 65 andre virksomheder og har også selv solgt fra.