Google går efter at få fat i lægejournaler

Teknologigiganten har indgået aftaler, som giver adgang til store mængder af patientdata – også uden patientens eller lægens vidende. Google fastholder, at det drejer sig om at hjælpe med at bekæmpe sygdomme.

Oplysninger om patienter og deres sygdomme er fremtidens guld for teknologigiganterne, som derfor kæmper for at indgå aftaler om at få adgang til flest mulige data. Fold sammen
Læs mere
Foto: Elnur Amikishiyev/Panthermedia/Ritzau Scanpix

Google har indgået aftaler, som giver internetgiganten adgang til store mængder af patient- og sundhedsdata – i visse tilfælde også identificerbare sundhedsoplysninger, uden at patienterne eller lægerne ved det.

Google kan se hele patientjournalen, heriblandt navne, fødselsdage, medicineringer og andre sygdomme, skriver den amerikanske finansavis The Wall Street Journal, som har kortlagt, hvordan Google målbevidst er gået ind i sundhedsbranchen og har fået aftaler hjem med nogle af USAs største hospitalssystemer og mest kendte sundhedsleverandører.

Bekymringerne for privatlivets fred vokser

På få år har Google på den måde skaffet sig adgang til at se og analysere et tocifret antal millioner patienters sundhedsdata i mindst tre fjerdedele af USAs delstater, og det har skabt bekymring blandt både patienter, læger og politikere, som ikke føler sig trygge ved, at så følsomme oplysninger ender i hænderne på teknologigiganterne.

David Feinberg, chef for Google Health

»Google er så god til at være hjælpsom. Vi ønsker at være hjælpsomme med viden, succes, sundhed og glæde. «


Bekymringerne kommer i halen på en stribe af dataskandaler, hvor ofte meget personlige oplysninger om folk er blevet lækket eller hacket, og hvor især Facebook og Google, der lever af at indsamle viden om deres brugere for at kunne sælge særdeles målrettede annoncer, har været i søgelyset.

Googles nylige opkøbstilbud på 14 milliarder kroner for Fitbit, der producerer fitnessarmbånd og smarture fik mange amerikanske politikere til at rejse børster. Sundhedsdata er nemlig et eksploderende, nyt marked, som teknologigiganterne forsøger at få fingrene i, da det supplerer deres allerede kendte viden på baggrund af de massive indsamlinger af data om folk. Også for eksempel Amazons og IBMs indsamling af sundhedsdata har mødt kritik fra læger og patientorganisationer, men Googles fremrykning på markedet har for alvor tændt de røde alarmklokker af frygt for overgreb mod privatlivets fred.

Efter amerikansk lovgivning, indført under præsident Bill Clinton, har hospitaler og andre sundhedsleverandører mulighed for at dele data med visse firmaer. Firmaerne kan blot offentliggøre, at de har generelle aftaler om deling af patientdata. Derefter behøver de ikke at fortælle patienterne, hvem de samarbejder med, eller hvilke data samarbejdspartnerne kan tilgå.

Google-chef: Vi vil være hjælpsomme

Ifølge The Wall Street Journal har Google udviklet en særlig søgemaskine, som Googles ingeniører kan søge i og analysere patientdata, som er gemt på Googles egne servere. Søgemaskinen skal bruges af læger og sygeplejersker og muligvis også patienterne selv, men en række Google-ansatte har også adgang.

Topchefen for Googles sundhedsgren, Google Health, David Feinberg, understreger over for avisen, at »jeg kom hertil for at gøre folk sunde, jeg er her ikke for at sælge dem annoncer«.

»Google er så god til at være hjælpsom. Vi ønsker at være hjælpsomme med viden, succes, sundhed og glæde,« siger David Feinberg.

Google mener, at deling af data kan hjælpe til at opdage sygdomme som lungekræft, øjensygdomme og nyreskader tidligere.

Google Health beskæftiger omkring 1.000 ansatte.

Tidligere Google-topchef sat ind for at vinde stor ordre

For et år siden tilbød Google sundhedsdatavirksomheden Cerner, som ligger inde med en af de største samlinger af patientdata i USA, nemlig 250 millioner sundhedsjournaler, en rabat på omkring 250 millioner dollar, hvis Google fik opgaven med at opbevare Cerners data. Googles tidligere topchef og tidligere bestyrelsesformand Eric Schmidt kontaktede personligt flere gange Cerners ledelse telefonisk, siger kilder til The Wall Street Journal.

Cerner, hvis software bruges af læger i 30 lande, endte med at vælge et mindre generøst tilbud fra Amazon, hvis sikkerhed blev betragtet som mere tillidsvækkende.