IBM-dronning sætter karrieren ind på kæmpeopkøb

IBMs topchef, Ginni Rometty, har toppet 36 års karriere i selskabet med det største opkøb i IBMs historie. Hun har brugt sine snart syv år som topchef på at rykke IBM i retning af bl.a. cloudteknologi, men kritikere mener, at syv år er længe nok.

Ginni Rometty, der har været formand og topchef for IBM siden 2012, satser stort med købet af Red Hat, som skal skubbe IBM frem inden for cloud-teknologi. Arkivfoto: Mike Blake/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Dette er en kæmpestor dag. Dette vil forandre hele cloud-landskabet. Vi bliver nummer ét i den hybride sky.«

IBMs topchef, Ginni Rometty, havde de store ord – og de store smil – fremme, da hun 25. oktober præsenterede det største opkøb i IBMs 107 år lange historie.

Næsten 34 milliarder dollar, eller over 222 milliarder kroner, vil hun punge ud med for at købe selskabet Red Hat, der vil skubbe IBM langt frem, når det gælder om at indhente konkurrenter som Amazon, Microsoft og Google på cloud-markedet.

Det er en pæn klat penge og et af de største opkøb i teknologisektoren overhovedet. Men der står også meget på spil for IBM og Ginni Rometty.

I seks af de snart syv år, hun har ledet teknologigiganten, er salg og overskud gået støt tilbage på trods af bestræbelser på at styre fra traditionelle IT-løsninger til nye teknologier som cloud, kunstig intelligens og blockchain.

For hendes kritikere er sporskiftet bare ikke gået hurtigt nok, også selv om IBM i 2018 har haft fremgang igen for første gang siden 2012. Selv investorguruen Warren Buffet har solgt ud af sine aktier.

Altså har hun og IBM behov for noget, der rykker.

Ginni Rometty har arbejdet for IBM siden 1981, da hun var knap 24 år gammel, og i den tid har hun været med gennem store forvandlinger, hvor IBM er skiftet fra primært at tilbyde hardware til at levere tjenester og software til virksomheder.

En af de helt store udfordringer var, da IBM i 2002 overtog PricewaterhouseCoopers’ IT-konsulentvirksomhed og med ét skiftede retning og skulle ud i en større øvelse med at integrere hele herligheden.

Det var Ginni Rometty, der fik opgaven, og efter sigende var det den bedrift, der sikrede hende jobbet som topchef i 2012. Selv på det tidspunkt stod det klart, at der stadig var behov for store forandringer, hvis IBM skulle følge med udviklingen.

»Det er ikke første gang, at IBM genopfinder sig selv, og det vil ikke være sidste gang,« erklærede hun et par år senere, i februar 2015, da hun igen måtte skifte strategi og opgive de mål, som forgængeren Sam Palmisano havde sat.

I de 36 år hos IBM har Ginni Rometty selv udviklet sig fra at være tekniker – hun er uddannet ingeniør og datalog – til at blive en af teknologisektorens mest indflydelsesrige personer.

Hun er også en af USAs mest velbetalte topchefer, hvilket på generalforsamlingen i 2017 udløste stor kritik, da hendes løn blev sat 60 pct. i vejret til 33 mio. dollar trods en nedgang i både omsætning og overskud på over 25 pct. i hendes tid på topposten.

Rometty er nu 61, og da det er over den gængse pensionsalder for hendes nærmeste forgængere, har der været spekulationer om, at IBM forbereder sig på at overlade stafetten til en anden. I maj skrev Business Insider, at IBMs bestyrelse var begyndt at sende følere ud til mulige kandidater, omend det blev benægtet af en talsmand.

Det kunne for eksempel være Red Hats topchef, Jim Whitehurst, der følger med i handelen og dermed bliver højt placeret i IBM.

Men selv afviser hun også – senest da CNBC spurgte hende efter opkøbet af Red Hat:

»Jeg er stadig ung og går ingen vegne.«