Kæmpe skifte i toppen af Novo: Mads Krogsgaard stopper efter 21 år

Den mangeårige forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen forlader Novo Nordisk til fordel for Novo Nordisk Fonden. Hans afløsere er udpeget internt i Novo Nordisk.

Mads Krogsgaard Thomsen tiltræder som administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden 1. marts 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Ehrbahn
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En nøglefigur, Mr. Novo Nordisk, forlader det danske medicinalflagskib.

Mads Krogsgaard Thomsen, koncerndirektør med ansvar for forskning og udvikling (CSO), fratræder sin stilling i Novo Nordisk med udgangen af februar 2021, oplyser den danske medicinalgigant i forbindelse med selskabets årsregnskab.

Den 60-årige direktør har haft stillingen de sidste 21 år og været hos Novo Nordisk i 30 år. To mand er hyret internt til at afløse ham. Det bliver Marcus Schindler og Martin Holst Lange.

Ny toppost

Mads Krogsgaard Thomsen tiltræder i stedet som administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden 1. marts 2021. Han afløser Birgitte Nauntofte, der har haft stillingen siden 2009.

»Mads er et af de dygtigste og mest engagerede mennesker, jeg kender, og jeg er meget glad for, at han vil påtage sig den vigtige opgave at stå i spidsen for Novo Nordisk Fondens virke i fremtiden,« siger Lars Rebien Sørensen, formand for Novo Nordisk Fonden, i en pressemeddelelse.

Novo Nordisk Fonden oplyser, at den med assistance fra et internationalt headhunterfirma har brugt mere end et halvt år og en screening af over 100 egnede kandidater, før bestyrelsen besluttede sig for at tilbyde jobbet til Mads Krogsgaard Thomsen.

»Jeg har fulgt Novo Nordisk Fondens fantastiske udvikling på tæt hold i mange år, og det er med en blanding af ydmyghed og entusiasme, at jeg overtager ansvaret efter Birgitte,« siger Mads Krogsgaard Thomsen i pressemeddelelsen.

Ved udgangen af 2020 var der 211 ansatte i Novo Nordisk Fonden. Fonden uddelte cirka 5,5 milliarder kroner.

En særlig milepæl

Mads Krogsgaard Thomsen er kendt som den energiske og engagerede forskningsdirektør. For ham tæller lanceringen af en diabetespille i USA i efteråret 2019 som en særlig milepæl. Forskningsdirektøren fra Novo Nordisk har flere gange sagt om skabelsen af en pille mod diabetes, at det for ham »altid har været den hellige gral«.

»Vi gjorde det, der i virkeligheden var det allermest dristige; nemlig at gå efter at skabe succes med tabletter. Det, vil man sige, er den sværeste rute, der overhovedet findes for store biologiske lægemidler, fordi man simpelthen skal ned via mavesækken, hvor der både er enzymer og syre til stede. Det burde umiddelbart ikke kunne lade sig gøre, men det kunne det altså,« sagde Mads Krogsgaard Thomsen i et interview med Berlingske i 2019.