Han vil knække umulig sygdomsgåde med gyldent molekyle fra Måløv

60 år søndag: I mere end 25 år har Mads Krogsgaard Thomsen stået centralt i maskinrummet hos Novo Nordisk, når det kommer til at forske i og udvikle nye lægemidler, der skal sikre den danske medicinalkoncerns fremtid.

Mads Krogsgaard Thomsen har som forskningsdirektør i mere end 25 år haft base i det absolutte maskinrum hos Novo Nordisk. Over de seneste 10-15 år har Krogsgaard Thomsen leveret resultater, der har været med til at forme den danske medicinalkæmpe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er kendt som den energiske og engagerede forskningsdirektør, der med stor iver kaster sig over lange og til tider komplicerede forklaringer om herlighederne fra laboratorierne i Danmarks mest værdifulde virksomhed.

Mads Krogsgaard Thomsen, som 27. december fylder 60 år, har siden 1994 stået i spidsen for forskning og udvikling af diabetesmedicin i Novo Nordisk, der i dag er absolut førende i verden inden for netop det område.

Det danske selskab råder over den hurtigst voksende portefølje af nye lægemidler i verden, hvilket primært skyldes, at Novo for år tilbage fandt et særligt molekyle kaldet Semaglutid, som brager igennem især i USA, når det gælder behandling af diabetes.

Den store succes i det danske selskabs forskningslaboratorier har været medvirkende til, at Novos markedsværdi i dag er på mere end 1.000 milliarder kroner.

For Mads Krogsgaard Thomsen har livet i Novo Nordisk dog ikke altid været brolagt med succes. I 2003 røg den erfarne forskningsdirektør ind i et mindre stormvejr, da der både i mediebilledet og internt i Novo var fokus på en række fejlslagne projekter i forskningsafdelingen.

Der blev dengang spekuleret i, om den erfarne forskningsdirektør nu også var den rigtige til jobbet. Den periode af sit arbejdsliv har Krogsgaard Thomsen tidligere beskrevet som »nogle hårde år«.

I dag er der dog ingen tvivl om, at den mangeårige Novo-direktør har fat i den lange ende.

Det store gennembrud

For Mads Krogsgaard Thomsen tæller lanceringen af en diabetespille i USA i efteråret 2019 som en særlig milepæl. Forskningsdirektøren fra Novo Nordisk har flere gange sagt om skabelsen af en pille mod diabetes, at det for ham »altid har været den hellige gral«.

»Vi gjorde det, der i virkeligheden var det allermest dristige; nemlig at gå efter at skabe succes med tabletter. Det, vil man sige, er den sværeste rute, der overhovedet findes for store biologiske lægemidler, fordi man simpelthen skal ned via mavesækken, hvor der både er enzymer og syre til stede. Det burde umiddelbart ikke kunne lade sig gøre, men det kunne det altså,« sagde Mads Krogsgaard Thomsen i et interview med Berlingske i 2019.

For Novo og Mads Krogsgaard har det længe været planen, at molekylet fra den succesfulde diabetespille også skal være bærende i medicin mod fedme, hjerte-kar-sygdomme, fedtlever og måske kronisk nyresygdom.

Dermed ligner opdagelsen af det særlige alt muligt-molekyle en genistreg fra Mads Krogsgaard Thomsens forskningsafdeling, der over tid kan blive flere hundrede milliarder kroner værd for Novo Nordisk.

Det danske selskabs fremtidshåb blev i sin tid fundet af tre forskere fra Måløv, der fiskede en mikroskopisk nål ud af en kæmpestor høstak.

Nye eventyr

Kort før jul valgte Novo Nordisk og Krogsgaard Thomsen at sende det gyldne molekyle ud på virkelig dybt hav med en beslutning om at undersøge, om Novo-stoffet kan gøre en forskel i kampen mod Alzheimers sygdom. Med den satsning træder den danske diabeteskæmpe et kæmpe skridt uden for sin kerneforretning og udvikling af medicin mod diabetes og fedme.

Alzheimers er kort fortalt en dødelig demenssygdom, der igen og igen har snydt nogle af verdens fremmeste forskere.

Den komplicerede sygdom bliver betegnet som medicinalgiganternes kirkegård. I mere end 15 år er ikke ét eneste nyt middel til behandling af Alzheimers blevet godkendt.

Et amerikansk studie har tidligere vist, at lægemiddelkandidaters forskning mod Alzheimers har en af de største fejlrater sammenlignet med midler mod andre sygdomme. I studiet fandt forskerne frem til, at risikoen for, at en kandidat til behandling af Alzheimers ender i fiasko, ligger på 99,6 procent.

De umulige odds til trods stiller Mads Krogsgaard Thomsen sig som forskningsdirektør i Novo Nordisk i spidsen for et helhjertet og milliarddyrt forsøg på at knække en af de mest komplicerede sygdomsgåder, der overhovedet findes.

Om cirka to år ved vi, om Krogsgaard Thomsen og Novo Nordisk har været i stand til at knække koden til en frygtet hjernesygdom, som i dag udelukkende kan behandles med symptomdæmpende medicin.