Jubel i Novo: Gyldent fremtidshåb sparker døren ind til kæmpe milliardmarked

Medlemmerne af Novos koncernledelse kan roligt finde champagnesablerne frem og gå weekenden i møde med et lille glas bobler. Den danske medicinalkoncern har netop fået godkendt et vigtigt fremtidshåb i USA, der giver Novo adgang til et marked på omkring 100 milliarder kroner.

Novos forskningsdirektør, Mads Krogsgaard Thomsen, og resten af topledelsen i det danske selskab kan fredag juble over banebrydende nyheder fra USA, som betyder, at Novo Nordisk kan sende en vigtig diabetespille ind på det amerikanske marked. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter flere måneders ventetid kan topledelsen i Novo Nordisk fredag slutte ugen af med en supernyhed fra USA: De amerikanske sundhedsmyndigheder har netop godkendt et af selskabets vigtigste fremtidshåb.

Godkendelsen fra USA betyder, at det danske selskab inden længe kan sende en diabetespille ind på et amerikansk milliardmarked, der bare vokser og vokser.

Hos Sydbank tøver senioranalytiker Søren Løntoft Hansen ikke med at kalde myndighedernes blåstempling af Novos diabetespille, der kommer til at hedde »Rybelsus«, for en af de absolut vigtigste.

»Det må være en af de vigtigste godkendelser i den tid, jeg har dækket Novo Nordisk. Det handler simpelthen om, at Novo kan komme ind i et marked, der er 200 milliarder kroner værd,« siger Søren Løntoft Hansen.

Med fredagens godkendelse i USA har Novo i første omgang fået adgang til det amerikanske marked, som alene er på omkring 100 milliarder kroner. Det er forventningen, at det danske selskab løbende vil få blåstemplet sin pille i andre dele af verden.

Hos den internationale investeringsbank J.P. Morgan lyder forudsigelsen, at Novos nye diabetespille allerede i 2025 vil omsætte for mere end 27 milliarder kroner.

Ifølge banken vil midlet allerede året efter overtage rollen som Novos absolutte supersællert med et salg på mere end 32 milliarder kroner.

Priskrig i USA

Mens Novo er løbet ind i en slidsom priskrig på det amerikanske insulinmarked, er den såkaldte GLP-1-klasse, som Semaglutid tilhører, gået fri af det meget omtalte prispres.

Priserne på GLP-1-midler er meget højere end priserne på insulin, mens GLP-1-markedet samtidig vokser langt hurtigere.

Novos forskningsdirektør, Mads Krogsgaard Thomsen, har tidligere kaldt hemmeligheden bag den nye diabetespille, et molekyle ved navn Semaglutid, for et »klimaks for 25 års forskning«.

»Novo Nordisk har en lang tradition for at udvikle innovative diabeteslægemidler til injektion, og med godkendelsen af Rybelsus bringer vi nu vores innovation ind i markedet for tabletbehandling af diabetes,« siger direktøren i en meddelelse fredag om den vigtige amerikanske godkendelse.

Det lukrative marked for GLP-1-medicin i USA er i dag under total dominans af Novo Nordisk og Eli Lilly, der tilsammen sidder på over 90 procent af markedet. De to selskabers markedsandele er stort set lige store – dog med en lille føring til Eli Lilly, der sidder på midlet Trulicity.

Salget af GLP-1-medicin i USA står til at vokse fra omkring 32 milliarder kroner i 2017 til over 60 milliarder kroner allerede i 2020.

Som et første skud på stammen blev Novos Semaglutid-molekyle sendt på markedet i USA i februar 2018 under navnet Ozempic som en injektionsbaseret behandling af diabetes.

Nu kan Novo Nordisk så meget snart slippe en pilleversion af Ozempic fri på det altafgørende amerikanske marked. Selskabet forventer at kunne lancere Rybelsus i løbet af fjerde kvartal i år.

Men det er kun begyndelsen på et større eventyr.

Hos Novo er det planen, at det samme molekyle også skal være bærende i medicin mod fedme, hjertekarsygdomme, fedtlever og måske også kronisk nyresygdom. Semaglutid-molekylet ligner en opdagelse, som over tid kan blive flere hundrede milliarder kroner værd.

Her rummer især mulighederne på det amerikanske marked for medicin mod fedme et enormt potentiale. I USA lever omkring 80 millioner mennesker ifølge myndighederne med fedme, hvilket svarer til mere end 36 procent af befolkningen.

Danske forskere fandt guldmolekyle

Novos supermolekyle Semaglutid blev opdaget af tre danske forskere i Måløv.

De tre forskeres opdagelse er en form for overbygning på molekylet i Novos nuværende diabetes-supersællert Victoza, der i 2018 omsatte for 24,3 milliarder kroner – heraf solgte Novo alene i USA for godt 17,5 milliarder kroner.

Lidt forsimplet kan Novos nye supermolekyle betragtes som en skarpere og mere potent udgave af Victoza-molekylet.

Hos Novo Nordisk vil Semaglutid-molekylet blive den absolutte hovedaktør i Novos fremtidige vækstfortælling, da det danske molekyle kan komme til at udgøre næsten halvdelen af den samlede omsætning i Novo Nordisk i 2030.