Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det var udsigten til, at mulige rivaler til Kinas præsident, Xi Jinping, stod til pludselig at styrke deres formuer betragteligt, der var en af hovedgrundene til, at verdens forventeligt største børsnotering i sidste øjeblik blev tvangsaflyst, og en af Kinas rigeste mænd, Alibaba-stifter Jack Ma, i næsten tre måneder forsvandt fra rampelyset.
Det kan den amerikanske finansavis Wall Street Journal nu afsløre på baggrund af kilder hos kinesiske myndigheder.
Familiebånd til tidligere topfolk
De kinesiske myndigheder greb ind og standsede i oktober 2020 børsnoteringen af Ant Group, der er finansselskabet for internetgiganten Alibaba. Det blev både set som et tegn på, at børsnoteringen kunne skabe usikkerhed i Kinas finansielle system, og som resultatet af, at den 56-årige Jack Ma ti dage tidligere havde kritiseret både konkurrencemyndighederne og landets banksystem offentligt på en konference i Shanghai. Her talte han om unødvendig regulering, og om hvordan den bremsede den teknologiske udvikling.
Nu kan Wall Street Journal fortælle, at en tidligere ukendt undersøgelse, foretaget af centrale myndigheder, havde afsløret, at den uklare investorkreds bag Ant Group, som blandt andet står for den populære mobilbetalingstjeneste Alipay med flere end en milliard brugere, tæller en stribe tætforbundne og mægtige erhvervspersoner i Kina, heriblandt nogen, der har forbindelser til politiske familier, der udgør en mulig udfordring for den kinesiske præsident og hans inderkreds.
Disse tæller blandt andet medlemmer af den tidligere kinesiske leder Jiang Zemins familie og familiemedlemmer til andre tidligere topfolk i det regerende kommunistparti.
Strammer grebet om Kinas internetgiganter
Investorerne samt Jack Ma og andre topfolk i Alibaba-koncernen stod til at tjene milliarder af kroner på børsnoteringen.
Ant Group siger i en udtalelse, at hele aktionærstrukturen er lagt frem i børsprospektet.
Gennem Alipay har Ant Group opbygget solid viden om brugernes købevaner, lånehistorik m.m. og er på det grundlag blevet en finansgigant, som selv låner penge ud til en halv milliard mennesker.
Indtil nu har man dog ikke skullet følge samme strenge lovgivning som landets banker, og udsigten til, at børsnoteringen økonomisk ville styrke bagmændene betydeligt, betød, at der blev skredet til handling.
Det fik ifølge avisen Xi Jinping, som har været ved magten siden 2012, til at stoppe børsnoteringen af Ant Group og tvinge selskabet til at skrue ned for sine bankaktiviteter. Samtidig indledtes som led i kampen mod korruption en officiel kampagne for forhindre, at store selskaber udnytter deres størrelse og adgang til enorme mængder af data om brugerne til konkurrenceforvridende virksomhed. Alt sammen skulle det stække teknologiganternes magt, efter at de i årtier havde fået lov til at vokse sig store og blive nogle af de virksomheder, som Kina stolt viste frem ude i verden som bevis på de store fremskridt i landet.
Væk næsten tre måneder
Jack Ma, der er kendt som en af »de røde kapitalister« med tætte bånd til det kinesiske styre, var væk fra offentlighedens søgelys i næsten tre måneder, indtil han i slutningen af januar viste sig på et kort videoklip i forbindelse med en prisoverrækkelse.
Han startede sammen med flere andre Alibaba i 1999. Alibaba har udviklet sig til en kinesisk pendant til det amerikanske Amazon-imperium. Hundreder af millioner af brugere køber ind på nettet, streamer film, betaler husleje, sender beskeder og bruger de i Kina tilladte, sociale medier gennem Alibabas mange forgreninger.