Julen satte ild i pc-salget

Forrygende afslutning på 2020 satte punktum for et salg, som ikke er set lige så stort i ti år.

Masser af børn og unge har under coronaepidemien fået behov for at have deres egen bærbare computer, så de kan følge undervisningen online. Det har medvirket til den største stigning i pc-salget i ti år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frederic J. Brown/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

2020 sluttede forrygende for verdens pc-producenter med et salg, der lå hele 26,1 procent højere end på samme tid året før.

I alt blev der i oktober-december på verdensplan solgt 91,6 millioner pc'er, viser nye tal fra analysehuset IDC, der følger markedet tæt.

Største fremgang i ti år

Det store opsving skyldes, at så mange nu både arbejder og studerer hjemmefra. Mange har derfor opdaget behovet for at udskifte ældre computere, mens man i andre hjem ikke længere kan klare sig med en enkelt bærbar til hele husstanden, men er nødt til at have flere.

Dermed kan pc-producenterne lukke året med en samlet fremgang på 13,1 procent, samtidig med at de netop i denne uge kan fremvise nyskabelserne for 2021 på verdens største forbrugerelektronikmesse, Consumer Electronics Show (CES), der normalt afholdes i Las Vegas, men i år er fuldt digitalt på grund af coronaepidemien.

Det er ti år siden, at pc-markedet oplevede så stor en fremgang. I 2010 voksede salget med 13,7 procent.

»Efterspørgselen skubber pc-markedet fremad, og alle tegn viser, at fremgangen vil fortsætte en tid endnu,« siger Ryan Reith fra IDCs analyseafdeling.

Han forventer, at både salget af de kraftigere spil-pc'er og af skærme vil ligge højere end nogensinde, og at også pc'er med Google-softwaren Chrome OS i stedet for Microsoft Windows – de såkaldte Chromebooks – vil vinde frem, især til undervisningsbrug, fordi de er billigere og enklere end klassiske bærbare pc'er.

Hver fjerde pc er fra Lenovo

Kinesiske Lenovo har cementeret sin position som verdens største pc-producent. Med en markedsandel i oktober-december på 25,2 procent er nu mere end hver fjerde solgte pc i verden fra Lenovo. For et år siden var markedsandelen på 24,7 procent.

Amerikanske HP fastholder sin andenplads med en markedsandel på 20,9 procent mod 23,7 procent op til jul 2019. Dell, der også er amerikansk, ligger uændret på 17,2 procent og bevarer sin tredjeplads, mens Apple med en fremgang fra 6,8 til 8,0 procent holder fjerdepladsen.

Taiwanske Acer er nummer fem med 7,2 procent af pc-salget mod 6,1 procent op til jul 2019.

I alt blev der solgt 91,6 millioner pc'er i oktober-december mod 72,6 millioner et år tidligere.

I hele 2020 lød salget på 302,6 millioner pc'er mod 267,7 millioner i 2019, viser IDCs tal.