Udsigt til forrygende PC-jul

Mere hjemmearbejde og flere hjemmestudier oven i den almindelige julehandel vil få salget af bærbare PCer til at skyde i vejret inden årsskiftet.

Coronakrisen har øget salget af bærbare PCer betydeligt, og det vil fortsætte i julen, eftersom flere og flere får brug for en computer til at passe deres arbejde eller studie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jon Cherry/AFP/Ritzau Scanpix

Den forestående jul kombineret med fortsat udbredt hjemmearbejde og hjemmestudier som følge af coronavirussen står til at få PC-salget til at skyde i vejret.

Det internationale analysehus IDC, der følger teknologimarkederne tæt, forventer, at det globale salg af stationære og bærbare PCer i julekvartalet vil ligge 18,2 procent højere, end det gjorde for et år siden.

Oven i stigende elektroniksalg

Alene salget af bærbare PCer vil ligge 26,4 procent over sidste års salg i og omkring jul, og i 2021 forventes stigningen at fortsætte. IDC forventer et øget salg af bærbare computere i 2021 på 3,2 procent.

Salget af stationære PCer vil derimod falde både her til jul og i 2021.

»Fremdriften på PC-markedet har mildt sagt været imponerende,« konstaterer Ryan Reith, som er analytiker hos IDC.

»Undervisningssektorens efterslæb er stadig omfattende, og mange skoler rundt omkring i verden gør alt, hvad de kan, for at sikre deres udstyr. På samme tid synes forbrugerne at købe alle typer af bærbare PCer fra de billigste til de kraftige til at spille på. Det er vigtigt at notere sig, at alt dette sker på et tidspunkt, hvor også andre kategorier af forbrugerelektronik som smartphones, PC-skærme, TV og spillekonsoller vokser. Der er sket et klart skifte i forbrugsmønsteret,« konstaterer han.

En PC til hver enkelt

IDC forventer, at de mange ændringer i folks måde at arbejde og studere på vil få en langvarig virkning på PC-markedet. Dels er der i stadig flere hjem en PC pr. person, dels købes der dyrere PCer end tidligere for at dække de mange behov.

I Danmark blev der i juli-september solgt 44.000 stationære og 267.100 bærbare PCer, viser IDCs tal. Det er 25 procent færre stationære og fem procent flere bærbare end efteråret 2019.