Italiensk storbank kan spænde ben for tysk bankfusion

Den italienske bank UniCredit er klar til et opkøb af tyske Commerzbank, såfremt forhandlingerne om en kommende fusion mellem Commerzbank og Deutsche Bank bryder sammen, hvilket flere kilder mener er ved at ske.

UniCredits fornyede interesse i Commerzbank skyldes ifølge flere kilder alvorlige knuder i forhandlingerne mellem Commerzbank og Deutsche Bank, skriver Financial Times. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kai Pfaffenbach/Ritzau Scanpix

Den store italienske bank UniCredit planlægger at smide et bud i multimilliardklassen efter Commerzbank. Med et bud på opkøb af Commerzbank, der har en børsværdi på ni milliarder euro, vil UniCredit stikke en kæp i hjulet på den tyske långivers planlagte fusion med Deutsche Bank.

Italienerne vil sandsynligvis ikke gå så langt som at gatecrashe forhandlingerne om en fusion af de to tyske banker, men UniCredit står klar i kulissen til at rykke ind med et bud, hvis forhandlingerne skulle gå i hårdknude.

Det skriver Financial Times.

UniCredits har ifølge kilder tæt på den italienske bank planer om at opkøbe Commerzbank med henblik på en fusion med en helt tredje tysk bank, HypoVereinsbank, som italienerne allerede ejer.

Den nye konstellation ville fortsat have adresse i Tyskland, mens UniCredit vil fortsætte med at have sit hovedsæde i Milano. Commerzbank vil ifølge Financial Times' kilder desuden blive bevaret som et selvstændigt selskab med børsnotering i Frankfurt.

UniCredit har afvist at kommentere sagen.

Politisk velvilje er nødvendig

UniCredit har i årevis været interesseret i Commerzbank. I 2017 rettede de henvendelse til tyske embedsmænd for at få et møde sat i stand, men italienerne endte med at droppe planerne om et tilbud, fordi den milanesiske bank selv var i gang med at omstrukturere sin egen forretning dengang, men i særdeleshed på grund af den grundlæggende uvilje mod udenlandske bankhandler, der på daværende tidspunkt huserede i tysk politik.

Politisk goodwill i den tyske regering er et must – selv om den italienske storbank har de økonomiske muskler til at komme med et tilbud, tyskerne ikke kan sige nej til – for den tyske stat ejer 15 procent af aktierne i Commerzbank, hvilket gør staten til bankens største aktionær.

UniCredits vigtigste markeder er Italien, Østrig, Rusland, Sydtyskland, Rumænien og Bulgarien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Filippo Monteforte/Ritzau Scanpix.

Den fornyede italienske interesse bunder i forhåbninger om, at de tyske politikere vil være mere føjelige over for grænseoverskridende bankforretninger, hvis forhandlingerne mellem Commerzbank og Deutsche Bank skulle bryde sammen, eftersom italienernes interesse allerede er velkendt. Det hævder en anonym kilde over for Financial Times.

En person, der rådgiver UniCredit i den formodede handel, hævder over for Financial Times, at en handel med italienerne vil give langt mere mening end en fusion med Deutsche Bank. Det skyldes, at HypoVereinsbank, som UniCredit ejer, primært har sine 447 filialer i Sydtyskland, mens Commerzbanks netværk bestående af 1.000 filialer er spredt ud over hele landet. Overlappet i forretningsområdet vil derfor være langt større i en fusion med Deutsche Bank, der også huserer i hele landet.

Financial Times skriver, at det kunne tyde på, at ledelsen i Deutsche Bank er ved at få kolde fødder, fordi en fusion kan resultere i, at Deutsche Bank skal hente ti milliarder euro i frisk kapital hos sine allerede stærkt utilfredse aktionærer. Oven i hatten vil en fusion formentlig betyde, at nogle job bliver skåret fra, hvilket kan resultere i en arbejdsmarkedsstrid, som den i forvejen upopulære bank hellere end gerne er foruden.

Tiltro til fusionen smuldrer langsomt

Flere kilder har hævdet, at de forventede en udmelding fra de to tyske banker i weekenden, hvilket både Commerzbank og Deutsche Bank har afvist at kommentere over for Financial Times.

»En fusion mellem Deutsche Bank og Commerzbank kunne umuligt gå glat,« har en kilde med kendskab til forhandlingerne fortalt til Financial Times.

»Kulturerne i de to banker er stik modsatte.«

Olaf Scholz, den tyske finansminister, begynder også at miste troen på, at Commerzbank forbliver på tyske hænder. Den socialdemokratiske minister har tidligere givet fusionen sin velsignelse, men frygter nu den politiske lussing som følge af de titusindvis af fyringer, der synes at være en nødvendighed, hvis fusionen skal blive en succes.

Såfremt forhandlingerne bryder sammen, er det ikke en selvfølge, at UniCredit slår til med det samme. De vil formentlig give embedsmændene i Berlin lidt tid til at fordøje situationen.

»Den tyske regering kommer til at afvente situationen lidt efter et potentielt sammenbrud i forhandlingerne,« siger en kilde med indgående kendskab til de to parter til Financial Times.

UniCredit kunne også ende i en situation, hvor de kommer til at kæmpe om den tyske bank med rivaliserende europæiske banker såsom ING, BNP Paribas og Santander.