Tyske storbanker aflyser gigantisk fusion

Det bliver ikke til fusion mellem Deutsche Bank og Commerzbank i denne omgang.

Foto: DANIEL ROLAND

Der var lagt op til en af de største fusioner i finansverdenen nogensinde.

Fusionen kunne potentielt have skabt en gigantbank med 140.000 ansatte og 1.800 mia. euro i kapital.

Men nu har Commerzbank og Deutsche Bank afbrudt fusionsforhandlingerne, og dermed er ægteskabet mellem de to parter droppet i denne omgang.

Det skriver Bloomberg.

De to banker har forhandlet den seneste halvanden måned, men er altså ikke nået til enighed. Bankerne forklarer beslutningen med, at der ikke vil være nok fordele, herunder besparelser, når man samtidig tager højde for risikoen ved at lægge to store virksomheder sammen.

Ifølge Bloomberg er ledelserne i de to virksomheder bekymrede for, at udgifterne ved en så omfattende fusion og yderligere kapitalkrav vil vokse bankerne over hovedet.

Fusionsplanerne har dog oplevet modvind fra første færd. De meget stærke tyske fagforeninger har udtrykt stor bekymring og kæmpet mod fusionen af frygt for, at det ville koste arbejdspladser, mens investorer og aktionærer har strittet imod og udtrykt tvivl om logikken ved fusionen mellem netop de to banker.

Pres fra regeringen

Den tyske regering har ellers presset på for at få de to storbanker til at gå sammen i et håb om, at de kan skabe en national superbank, der vil kunne modstå en recession, støtte landets eksportledede økonomi og undgå at blive opkøbt af udenlandske virksomheder.

Baggrunden er, at begge banker har kæmpet med at rejse sig efter finanskrisen, men deres forsøg er stort set mislykkedes. Aktiekursen er raslet ned hos begge banker, og økonomien har haltet

Især er Deutsche Bank svært belastet økonomisk. Ifølge en opgørelse fra Financial Times havde banken mellem 2011 og 2018 et nettounderskud på seks mia. euro og fik bøder på samlet 14,5 mia. dollar for en række skandaler, inklusive bankens rolle i den såkaldte Libor-skandale (afsløring af manipulation med den ledende markedsrente) og for at have vildledt investorer i komplekse amerikanske boliglån op til finanskrisen.

En ny plan

Sambruddet i fusionplanerne tvinger nu Deutsche Bank til at levere den femte turnaround-plan siden 2015. Storbanken skriver i en pressemeddelelse, at den fortsætter med at se på alle alternativer for at forbedre den langsigtede rentabilitet og aktionærernes afkast.

Deutsche Bank kommer med regnskab for første kvartal fredag, men allerede nu oplyser banken, at resultatet før skat lander på cirka 290 mio. euro. De samlede nettoindtægter ventes at være på 6,4 mia. euro.

Deutsche Bank steg 3,1 pct. på nyheden, mens Commerzbank faldt 1,8 pct. torsdag formiddag.