Rygterne har floreret i månedsvis, og søndag bekræftede Tysklands to største banker langt om længe, at de ligger i forhandlinger om en mulig fusion.
Deutsche Bank og Commerzbank, der begge har været i stiv modvind siden finanskrisen, sagde, at de nu kigger hinanden efter i sømmene for at indgå, hvad der effektivt vil være et fornuftsægteskab for at sikre begges overlevelse.
Selv om det ikke er den store overraskelse for investorerne, har aktiemarkedet alligevel taget godt imod nyheden, og Deutsche Bank-aktien er suset 3,3 pct. op, mens Commerzbank er klatret 5,6 pct. De indtager dermed første- og andenpladsen i det europæiske bankindeks, der mandag er oppe 0,9 pct.
Det betyder, at deres markedsværdi er steget henholdsvis 542 mio. euro og 496 mio. euro., og på papiret samlet har gjort deres aktionærer 1,038 mia. euro rigere, svarende til knap 8 mia. kroner.
Fusion = tysk superbank?
Den tyske regering har presset på for at få de to storbanker til at gå sammen i et håb om, at de kan skabe en national superbank, der ville kunne modstå en recession, støtte landets eksportledede økonomi og undgå at blive opkøbt af udenlandske virksomheder.
Begge har kæmpet med at rejse sig efter finanskrisen, men deres forsøg er stort set mislykkedes, og især Deutsche Bank er på de fleste parametre en af Europas dårligste banker. Ifølge en opgørelse fra Financial Times havde den mellem 2011 og 2018 et nettounderskud på 6 mia. euro og fik bøder på samlet 14,5 mia. dollar for en række skandaler, inklusiv bankens rolle i den såkaldte Libor-skandale (afsløring af manipulation med den ledende markedsrente) og for at have vildledt investorer i komplekse amerikanske boliglån op til finanskrisen.
Læs: Fra hvidvask til spionage: Her er fem af de største skandalesager i Tysklands storbank
Både Deutsche Bank- og Commerzbank-aktierne bliver i dag handlet lavere end deres bund under finanskrisen i 2009, og sidste år dykkede aktierne henholdsvis 56 pct. og 54 pct. i værdi.
Ingen garanti for ægteskab
Michael Hewson, chefanalytiker hos CMC Markets, siger, at mandagens aktiestigninger er en reaktion på, at investorerne er begyndt at tro på en eller anden form for fusion. Han er dog ikke selv så optimistisk.
»Der er stadig mange forhindringer, der ligger i vejen for en aftale. Vi ved af erfaring, hvor svært det kan være at foretage nøjagtige værdiansættelser af komplekse afledte produkter på bankernes balancer, og det er endda før, vi ser på værdierne på mere traditionelle produkter som statsobligationer og dårlige lån,« skriver han i en kommentar.
Derudover advarer Hewson om, at selv hvis en fusion bliver til virkelighed, er det langtfra sikkert, at det vil hjælpe de glansløse Deutsche Bank- og Commerzbank-aktier.
»Du kan ikke ændre det miljø, som begge banker opererer i, og al denne snak om nationale »champions« er bare et røgslør for at dække over det faktum, at det tyske banksystem virkelig har brug for konsolidering,« siger han og tilføjer:
»Store fusioner giver sjældent nogen meningsfuld værdi for aktionærerne på længere sigt, selv om der er en stærk begrundelse for dem.«
Overordnet set er de fleste analytikere også ret pessimistiske i forhold til Deutsche Bank-aktien. Ud af 30 analytikere har 17 salgsanbefalinger, mens 12 er neutrale og en enkelt anbefaler at købe aktien, viser data fra Bloomberg. Søndagens udmeldinger har heller ikke fået dem til at ændre mening, og det samlede analytikerkorps forventer, at aktien vil falde godt seks pct. over de næste 12 måneder.
Der er til gengæld mere positive toner at finde omkring Commerzbank. Her anbefaler 13 analytikere at købe, mens 11 er neutrale, og kun en enkelt har en salgsanbefaling. Over de næste 12 måneder forventer de samlet, at aktien kan stige knap 15 pct.