I dag falder dommen: Hesalight-stifter kan få over otte års fængsel

Torsdag kl. 13.00 falder dommen i den opsigtsvækkende sag om økonomisk kriminalitet i Retten i Roskilde. Bagmandspolitiet vil give stifter og tidligere direktør i lampevirksomheden Hesalight over otte års fængsel, mens han selv kræver fuld frifindelse.

Torsdag kl. 13.00 falder dommen i sagen mod stifter og tidligere direktør i Hesalight, Lars Nørholt. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Siden 17. september sidste år har der kørt en opsigtsvækkende straffesag om økonomisk kriminalitet i Retten i Roskilde mod stifter og tidligere direktør i lampevirksomheden Hesalight Lars Nørholt, der blandt andet er tiltalt for svindel for over en halv milliard kroner.

Torsdag kl. 13.00 falder dommen.

Berlingske har været med hele vejen i retslokale 2 – her får du overblikket i sagen, inden dommen afsiges:

Den tiltalte i sagen er stifteren og tidligere direktør i LED-lampevirksomheden Hesalight, Lars Nørholt. Han er tiltalt for bedrageri, dokumentfalsk, mandatsvig, skyldnersvig og momssvig – alle fem forhold af særlig grov karakter. Blandt andet er der tale om svindel for 562 mio. kroner ved bevidst at have vildledt en række investorer. Ved sin side har han den profilerede forsvarsadvokat Anders K. Németh. Nørholt nægter sig skyldig, og de kræver frifindelse i alle forhold.

På den anden side står SØIK (Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet), også kaldet Bagmandspolitiet i daglig tale. Efter halvandet års efterforskning bliver sagen ført af specialanklager Jørn Thostrup og anklager Stefan Møller Jørgensen. De har lagt op til minimum otte års ubetinget fængsel, en millionbøde samt straffelovens paragraf 88, der gør det muligt med hårdere straf, hvis der er begået flere lovovertrædelser. Det kan lægge halvdelen af straffen oveni:

Altså op til 12 års fængsel. Til sammenligning fik Stein Bagger syv års fængsel i sagen om IT-Factory.

Specialanklager Jørn Thostrup og anklager Stefan Møller Jørgensen fra Bagmandspolitiet har lagt op til mindst otte års ubetinget fængsel. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk.

De gyldne kontrakter

1. Retten i Roskilde skal først og fremmest tage stilling til en række millionkontrakter, som Hesalight indtægtsførte i regnskabsårene 2013 og 2014. Anklagemyndigheden mener, at Lars Nørholt uretmæssigt medregnede en række kontrakter med blandt andet et tyrkisk selskab, et italiensk selskab og kaffegiganten Starbucks i Hesalights regnskaber, som derved så væsentligt bedre ud end virkeligheden på kistebunden.

Med de potentielt sminkede regnskaber mener anklagemyndigheden, at Lars Nørholt har lokket en række investorer til at indskyde i alt 562 mio. kroner i Hesalight på et misvisende grundlag. Blandt investorerne er Pensam, IKEAs Captar AG, Pension Danmark, Danske Banks Danske Capital og Københavns Andelskasse.

2. Kontrakterne er ud over det ovenstående punkt, der vedrører bedrageri, også centralt for tiltalens andet punkt angående dokumentfalsk. Anklagemyndigheden mener nemlig, at kontrakterne på 49 mio. euro med Starbucks og 32 mio. euro med italienske CPL Concordia er forfalskede.

Forsvarsadvokat Anders K. Németh kræver frifindelse i alle forhold. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk.

61 mio. kroner til private udgifter

3. Sagens tredje forhold er mandatsvig, hvor anklagemyndigheden mener, at Lars Nørholt har misbrugt sin adgang til virksomheden til at bruge omkring 61 mio. kroner fra Hesalight til sine private udgifter. Nørholt har selv forklaret i retten, at han havde ret til en procentvis bonus af virksomhedens evne til at skaffe kapital samt virksomhedens omsætning.

Bagmandspolitiet mener eksempelvis, at Lars Nørholt brugte firmaets penge til at betale en regning på 28.000 kroner hos Louis Vuitton samt adskillige regninger til sin private bolig i Roskilde og en række sommerhuse på Mallorca, ligesom han angiveligt har overført 3,4 mio. kroner til sin private konto.

4. Lars Nørholt er også tiltalt for skyldnersvig, da han efter anklagemyndighedens opfattelse instruerede en ansat i at få to kunder til at betale deres regning til Nørholts private selskab – på et tidspunkt, hvor det stod klart, at Hesalight ville blive taget under konkurs- og rekonstruktionsbehandling i november 2016.

5. Sluttelig er Lars Nørholt tiltalt for momssvig ved at have unddraget statskassen for 17 mio. kroner via momsunddragelse ved at have taget del i at afgive urigtige oplysninger til afgiftskontrollen.

Lars Nørholt har nægtet sig skyldig gennem hele forløbet.

Dommen afsiges torsdag kl. 13.00 i Retten i Roskilde.