Hver anden leder: Manglende plan for genåbning skader vores virksomhed

I en undersøgelse foretaget af Ledernes Hovedorganisation svarer op mod halvdelen af de adspurgte erhvervsledere, at manglen på en klar politisk plan for genåbningen af samfundet påvirker deres virksomhed negativt.

Mange ehvervsledere efterspørger en plan for genåbningen af samfundet. Nu lyder det, at manglen på genåbningsplan skader virksomhederne. Ikea valgte i den forgangne uge at genåbne kædens butikker, hvilket efterfølgende fik erhvervsministeren til at præcisere retningslinjerne. Den store overordnede plan lader dog stadig vente på sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I lang tid har store dele af det danske erhvervsliv efterspurgt en plan for genåbningen af landet, og alt imens de politiske forhandlinger pågår, er der ikke meddelt noget officielt. Det vækker bekymring blandt danske erhvervsledere.

Nu viser en undersøgelse fra Ledernes Hovedorganisation fortaget i løbet af de seneste dage og med deltagelse af flere end 1.000 ledere, at op mod halvdelen af de adspurgte erhvervsledere finder, at den manglende information skader deres virksomhed.

Således erklærer 47 procent af de adspurgte erhvervsledere sig »enige« eller »overvejende enige« i, at manglen på en klar politisk plan for genåbningen af samfundet har negativ indflydelse på deres virksomhed.

»Det er et alarmerende tal, som viser, at det er svært at navigere i krisen, når man ikke har noget at forholde sig til. Det gør det meget svært at planlægge den daglige drift, men også at planlægge, hvordan man skal forholde sig på længere sigt,« siger cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation Niklas Praefke.

Forhandlinger i gang

De politiske forhandlinger om genåbningens næste fase er i fuld gang. Torsdag slap de første forlydender ud fra forhandlingerne, og de indikerede, at yderligere åbning af detailhandlen og udendørsservering på cafeer og restauranter kan blive en del af planens næste fase.

Endnu er der altså en ingen officiel information fra regeringen.

»Lige nu agerer virksomhederne med bind for øjnene. Der bør være fokus på arbejdspladser og virksomheder, og hvis der så sker ændringer i forhold til smittetrykket, er jeg overbevist om, at virksomhederne er indstillet på ændringer, men en plan vil give et eller andet at forholde sig til,« siger Niklas Praefke.

Han peger desuden på, at eksempelvis restauranter har behov for at kende planen for at kunne få personalet på arbejde, indkøbe fødevarer og kunne forberede sig. Derudover vil eventuelle nye retningslinjer kunne betyde, at eksempelvis restauranter må flytte rundt på inventaret, og det kan tage tid.

Netop en udvidelse af detailhandlen, eksempelvis storcentrene, er noget af det, flere erhvervsorganisationer har peget på som det næste oplagte skridt i genåbningen af samfundet.

Smitterisiko og økonomisk gevinst

I den forgangne uge udtalte Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv:

»Vi kan se, at eksempelvis storcentre vil give en stor økonomisk gevinst og har en lav smitterisiko, så det vil være et oplagt sted at gennemføre det næste skridt af den gradvise genåbning.«

Dette blev blandt andet bakket op af SMVdanmark, mens Dansk Industri har peget på tre vigtige elementer i genåbningen:

»Vi har hele tiden kigget på tre parametre, som vi mener, er de vigtigste. For det første bør man åbne hurtigst muligt der, hvor det er sundhedsmæssigt forsvarligt. For det andet bør man gøre det, hvor det gavner samfundsøkonomien bedst og sætter gang i nogle forsyningskæder. Og så mener vi, at de, som ikke kan åbne, bør få en køreplan med mulige scenarier, selv om der kan komme ændringer,« sagde direktør Kent Damsgaard ved samme lejlighed.

Blandt andet har de økonomiske vismænd været kaldt til møde med partilederne for at diskutere de økonomiske aspekter. I den forbindelse blev det nævnt, at to af de væsentligste hensyn er smitterisiko og økonomisk gevinst.

Således kan der være dele af erhvervslivet, som vil give en høj økonomisk gevinst at åbne igen, men som samtidig vil øge smitterisikoen betydeligt. Omvendt kan der være steder, hvor både gevinsten og risikoen er lav. Og så er der alle dem, som ligger et sted der i mellem.

Lukningen af for eksempel barer, cafeer og restauranter løber foreløbig frem til 10. maj. En plan for anden fase af genåbningen forventes at blive præsenteret umiddelbart før denne dato.

Da Ikea forleden genåbnede skabte det stor debat, idet erhvervsminister Simon Kollerup (S) kritiserede kæden. Dette har efterfølgende ført til ændringer i retningslinjerne.

Dette betyder, at store butikker skal sikre fem gange så meget plads til hver kunde som hidtil for at begrænse smitterisikoen. Samtidig kom det frem, at man er i færd med at forberede retningslinjer til storcentrene, som fortsat ikke må genåbne, så de kan være klar, når der gives tilladelse til en genåbning.