Minister: Der skal være fem gange så meget plads til hver kunde

Varehuse og store butikker skal begrænse antallet af kunder indenfor betydeligt efter nye, skrappere regler i kølvandet på politisk kritik af IKEAs genåbning.

Der var kø foran IKEA, da varehuskæden genåbnede 27. april, og også dagen efter var der – her i Gentofte – mange, som ventede på at komme ind. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

De store butikker skal sikre fem gange så meget plads til hver eneste kunde som hidtil for at begrænse smitterisikoen for at få coronavirus.

Det er konsekvensen af de nye retningslinjer til store butikker, som Erhvervsministeriet sendte ud torsdag aften.

Ikke plads til så mange kunder som før

»Man skal have 20 kvadratmeter i butikken pr. kunde, man har. Det betyder i sidste ende, at der ikke kan være så mange kunder i butikken på samme tid, som der kunne før,« sagde erhvervsminister Simon Kollerup (S) fredag morgen til Radioavisen.

Tidligere var kravet fire kvadratmeter pr. kunde.

»Det betyder konkret, at en butik på 25.000 kvadratmeter højst må have 1.250 personer i butikken. Derudover skal varehuse og andre store butikker sørge for, at det er muligt at passere andre kunder med mere end to meters afstand, og de bør begrænse kødannelsen foran butikkerne. Bistro og legeområder skal holdes lukket,« forklarede Erhvervsministeriet torsdag aften i en pressemeddelelse om de skærpede krav til de store butikker.

Forbereder retningslinjer for genåbning af storcentre

De kommer efter ministerens kritik af, at møbelkæden IKEA mandag genåbnede sine varehuse. En kritik, der selv er blevet kritiseret, samtidig med at erhvervsorganisationen Dansk Erhverv har rost IKEA for at åbne.

De nye regler betyder, at varehuse og store butikker med et areal på mellem 2.000 og 4.999 kvadratmeter skal sikre otte kvadratmeter pr. kunde. Er butiksarealet på mellem 5.000 og 9.999 kvadratmeter, må der højst være én kunde pr. ti kvadratmeter, og er varehuset eller butikken på over 10.000 kvadratmeter, må der højst komme én kunde ind pr. 20 kvadratmeter gulv.

I alle tilfælde skal det være muligt for kunderne at kunne passere hinanden med mere end to meters afstand, og der skal også være to meter mellem kunderne, hvis de står i kø uden for butikken, lyder de nye regler.

Ifølge Simon Kollerup er man i gang med at forberede retningslinjer til storcentrene, som fortsat ikke må åbne, så de er klar, når partilederne på Christiansborg giver grønt lys for en genåbning.

Læs mere: Her er de nye retningslinjer til butikker fra Erhvervsministeriet, Styrelsen for Patientsikkerhed og Beskæftigelsesministeriet