Dansk Erhverv: Det er positivt, at IKEA er genåbnet

I Dansk Erhverv er man glade for, at IKEA er åbnet mandag. Det er et skridt mod genåbningen af landet, lyder det fra Dansk Erhverv.

 

Det er positivt, at IKEA igen har åbnet. Sådan lyder melding fra Dansk Erhverv, det blandt andet har en del brancher inden for detailhandelen som medlemmer. Reaktionen fra Dansk Erhverv kommer efter, at erhvervsminister Simon Kollerup (S) vil følge op på sagen om IKEA, som mandag har åbnet butikkerne igen.

»Det er meget positivt, at IKEA nu genåbner. Det er endnu et skridt på vejen mod en genåbning af Danmark,« lyder det i en kommentar på mail fra adm. direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen.

»Når det vurderes sundhedsmæssigt forsvarligt, så skal der tages nye skridt mod genåbningen af dansk erhvervsliv. Næste logiske skridt er en åbning af landets storcentre, magasiner og restaurationsbranchen. Samtidig er det vigtigt, at der kommer en plan for, hvor mange vi må være samlet,« hedder det videre i mailen.

En vis undren

Det er IKEAs fem varehuse i Danmark, der mandag er genåbnet efter at have været lukket i cirka seks uger.

Ifølge IKEAs danske presseafdeling holder man konstant øje med, at der ikke er for mange kunder i varehusene på samme tid.

Simon Kollerup vil ikke tage stilling til enkelte virksomheder, men ifølge Ritzau henviser han over for TV2 til, at han på vegne af regeringen her i weekenden bad virksomheder om ikke at lægge sig fast på at åbne på et bestemt tidspunkt, inden der er blevet taget politisk stilling til, hvem der må åbne i næste fase.

Hos SMVdanmark har man mange medlemmer, som ligger i storcentrene rundt omkring i landet. Det kan eksempelvis være frisører.

Fra SMVdanmark lyder det, at når IKEA kan åbne, kan storcentrene også.

»I storcentrene kan man også holde afstand. Alle vore medlemmer, der ligger i center butikker, ser med en vis undren på det, som sker med IKEA. Det begynder at udstille nogle af de spørgsmål, der er tilbage i hele genåbnings strategien,« siger vicedirektør i SMVdanmark, Jakob Brandt.

»Frisørerne åbnede sidste mandag, men alle butikkerne i centrene skal fortsat være lukkede. Det vil givet permanent tab for dem, som ligger i centrene. Der er også en konkurrencesituation. Det er ikke anderledes, end hvis du går i et byggemarked. Storcentrene vil også kunne håndtere situationen med kun at tage et vist antal kunder ind,« siger Jakob Brandt.