Huawei-stifter kalder sammenstød med USA »uundgåeligt«

Huaweis stifter og direktør mener sammenstødet med USA var »uundgåeligt.« Da Kinas ambitioner om at blive markedsledende er en trussel mod USA. De amerikanske underleverandører til Huawei har sat en prop i leverancer efter et dekret fra Det Hvide Hus.

(ARKIV) Huaweis grundlægger og adm. direktør, Ren Zhengfei, sætter pris på samarbejdet med amerikanske virksomheder. Dem bebrejder han intet:»De amerikanske politikere har skylden – ikke virksomhederne.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Fabrice COFFRINI

Stifter og direktør hos den kinesiske smartphone-gigant Huawei, Ren Zhengfei, hævder, at han så forudså en konflikt med USA, fordi selskabets ambitioner om blive den markedsledende smartphone-producent på globalt plan er en trussel mod den amerikanske dominans på området.

Den amerikanske regering sortlistede Huawei og selskabets partnere. Det afskærer nu verdens anden største smartphone-gigant fra enhver form for handel, service og samarbejde med amerikanske virksomheder uden særskilt tilladelse fra Washington.

Donald Trump har også underskrevet et såkaldt præsidentielt dekret, der forbyder amerikanske virksomheder at bruge teleudstyr produceret af firmaer, der udgør en »national sikkerhedsrisiko.« I Kina blev det bredt opfattet som et forsøg på at sætte Kinas teknologiske overlegenhed i spændetrøje. Det skriver Hong Kong-baserede, South China Morning Post.

Underleverandører lukker for sluserne

I kølvandet på blokeringen af handel eller samarbejde med Huawei fra Washington har de største amerikanske underleverandører til Huawei sat al ordrer i bero. De store chip-producenter Intel, Qualcomm, Xilinx og Broadcom har alle givet deres ansatte besked på at stoppe leverancer til Huawei indtil videre. Det skriver Bloomberg. Google har også blokeret for adgangen til visse services fra nye Huawei-telefoner, der kører på Googles Android-styresystem.

Ren Zhengfei tror ikke, at de amerikanske handelsrestriktioner kommer til at få indflydelse på Huaweis 5G-planer. Rivaliserende virksomheder har ikke en chance for at hale ind på dem på bare to-tre år. De amerikanske politikere har undervurderet hans virksomhed, mener han.

90 dage tilbage

De 90 dages udskydning af al samarbejde med Huawei, som den amerikanske regering meddelte mandag, skal give Huawei mulighed for at vedligeholde deres nuværende netværk samt opdatere software på allerede eksisterende telefoner. De var »foreberedt« på handelsrestriktionerne, sagde direktøren ifølge det udskriftet fra hans interview med kinesisk stats TV.

Men det har ingen betydning, da Huaweis egen chip-producent, HiSilicon, der både laver chips til smartphones og producerer serverudstyr, har i årevis været forberedt til at være selskabets løsning på netop den situation de står i i dag. Det skrev Teresa He Tingbo, præsident for HiSilicon samt Huaweis investerings og holdingselskab, i et åbent brev i den forgangne uge.

De har langvarigt investeret betydelige resurser i at sidde klar med et alternativ til de amerikanske leverandører. Efter Huawei røg i USAs sortebog og nu er persona non grata i det amerikanske erhvervsliv.