Nu kan Trump-sanktioner mærkes: Google slår hånden af Huawei

Google udelukker nu Huawei fra en række applikationer som Gmail, YouTube og Chrome. Det kommer som konsekvens af først den amerikanske præsidents nødretstilstand og senest Huaweis placering på Trumps sorte liste. Det kan få store konsekvenser, lyder det fra flere steder.

Arkivfoto: Huawei er blevet sat på Donald Trumps sorte liste, fordi den kinesiske telegigant angiveligt udgør en sikkerhedstrussel for USAs nationale sikkerhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eric Gaillard/Ritzau Scanpix

Så faldt præsident Trumps hammer over for Huawei.

Google vil nemlig ikke længere handle med Huawei, når det kommer til overførsel af hardware, software og udvalgte tekniske services.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters på baggrund af informationer fra en unavngiven kilde.

Det betyder bl.a., at dele af Android-programmet til de kinesiske smartphones fremadrettet ikke vil være tilgængeligt for nye Huawei-brugere, og at applikationer som Gmail, YouTube og Chrome ikke længere vil være tilgængelige i Google Play Store på Huawei telefoner i fremtiden.

Det kan få store konsekvenser for den kinesiske virksomhed, lyder det fra flere.

Det sker efter, at den amerikanske præsident, Donald Trump, i den forgangne uge satte den kinesiske tech-gigant på sin sorte liste over virksomheder, der angiveligt er en sikkerhedstrussel for USA.

Det tager Google nu konsekvensen af og kommer ifølge den anonyme kilde til at udelukke Huawei fra de programmer, der ikke er omfattet af »open source licens«.

De, der på nuværende tidspunkt ejer en Huawei-smartphone, bliver dog ikke udelukket fra brugen af Google-apps, selv om Huawei bliver sanktioneret, fortæller en talsperson fra Google til Reuters.

»For dem, der bruger vores services Google Play og sikkerhedsbeskyttelsen fra Google Play Protect vil det fortsætte med at være i funktion på nuværende Huawei produkter,« udtaler Googles talsperson uden at uddybe yderligere.

Dermed er det udelukkende dem, der køber sin telefon fra Huawei fremadrettet, der ikke får adgang til de velkendte applikationer.

Det kan altså betyde, at Gmail, som er et mailsystem brugt over hele verden, samt en af internettets største videodelingstjenester YouTube og interbrowseren Chrome - måske - bliver udelukket, hvis man køber en Huawei telefon i fremtiden. På nuværende tidspunkt er hvert femte køb af en smartphone i Danmark fra Huawei, og det er en fordobling det sidste år på trods af spionagediskussioner, der har været omkring den kinesiske telegigant.

Den anonyme kilde har ifølge Reuters forklaret, at »Huawei udelukkende vil have mulighed for at bruge den offentlige version af Android og ikke vil være i stand til at få adgang til proprietære applikationer og services fra Google«.

»Det er meget alvorligt for Huawei«

Spørger man teleanalytiker John Strand, er konsekvenserne til at føle og mærke på:

»Det er meget alvorligt for Huawei. Hvis man ser det sidste kvartal for Huawei i 2018, var halvdelen af alle solgte mobiltelefoner solgt udenfor Kina,« siger han til Berlingske.

»Det betyder i praksis, at de Huawei-telefoner, folk har i hænderne, kommer til at fortsætte som hidtil. Men for Huawei kommer det til at betyde, at de ikke kan bruge den version af Android, de gør nu. Huawei har fortsat mulighed for at bruge en open source-version af Android, som ikke har adgang til de samme tjenester i Google Play, som brugerne har i dag. Fremadrettet kommer de altså til at kunne benytte en »skrabet« udgave af Android. Det betyder, at de telefoner, som Huawei sælger, kommer til at få mindre funktionalitet og bliver mindre attraktive, end de er i dag.«

Onsdag aften underskrev Donald Trump en national nødretstilstand, der forbyder amerikanske selskaber i at bruge teleudstyr produceret af firmaer, som udgør en national sikkerhedsrisiko, og sidenhen kom Huawei altså på præsidentens sorte liste.

Sanktionen mod kinesiske firmaer som Huawei kommer som et led i den handelskrig, der foregår mellem USA og Kina, hvor de forsøger at forhandle en handelsaftale på plads.

»Huawei har givet indtryk af, at Huawei har kunnet klare sig selv uden USA. Men det her viser, at Huawei nu får smadret deres telefonsalg på grund af USA. Det her er en meget effektiv måde for amerikanerne at sige til kineserne, at de skal have lavet en aftale, de synes er retfærdig,« fortsætter John Strand.

Arkivfoto: Googles kontor i Beijing.Donald Trumps administration har tilføjet Huawei på sin sorte liste over virksomheder, der kan true sikkerheden i USA.   Fold sammen
Læs mere
Foto: ROMAN PILIPEY/Ritzau Scanpix.

Der er forskellige vurderinger af hvor vidtgående konsekvenser, denne restriktion kommer til at have for Huawei og Google hver især.

Det vil ifølge Torben Vognsen, der er chefredaktør på teknologimediet Input, formentlig være en større katastrofe for Google end for Huawei, at den kinesiske tech-gigant er blevet forment adgang til dele af Android, skriver Ritzau.

»Der er ingen tvivl om, at Google bander Donald Trump langt væk på grund af det her. Det (Huawei red.) er en af deres største kunder, der nu bliver tvunget væk fra deres platform – en decideret katastrofe for Google. Og næsten en større katastrofe end for Huawei på nogle måder,« siger han til nyhedsmediet.

Torben Vognsen fortæller videre, at hvis sanktionerne vil omfatte Huawei-brugernes adgang til Google-apps, »så vil det være en decideret katastrofe«:

»Der er så mange mennesker, der er afhængige af Google-tjenester. Om det så er Google Maps eller Gmail.«

Huawei har mandag morgen ikke meldt noget ud om Googles beslutning, eller hvordan de vil imødegå problemet, men ifølge Torben Vognsen har Huawei i et stykke tid kendt til risikoen for sanktioner og har derfor arbejdet på sit eget styresystem.

Ifølge Ritzau har Huawei mandag formiddag ikke reageret offentligt på udmeldingen om Google.