Huawei klar med sag mod USA for forbud

Det overtræder den amerikanske forfatning at udstede forbud mod bestemte personer eller grupper, mener den kinesiske mobilgigant, som nu slår igen.

Huawei vil ifølge kilder i denne uge anlægge sag mod USA for forbuddet mod at bruge selskabets mobiludstyr. Arkivfoto: Aly Song, Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Aly Song
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kinesiske mobilgigant Huawei lægger nu sag an mod USA for de amerikanske forbud mod at købe udstyr fra selskabet.

Kilder siger til den britiske finansavis Financial Times, at Huawei, der er verdens største leverandør af mobiludstyr, senere i denne uge vil anlægge sagen mod forbuddet, der blev indført i 2018 af sikkerhedsgrunde. Det betød, at store, amerikanske teleselskaber som AT&T og Verizon ikke længere ville bruge Huawei-udstyr. Huawei mener, at forbuddet strider mod den amerikanske forfatnings forbud mod at vedtage en lov, hvor enkeltpersoner eller grupper straffes, uden at en retssag har været gennemført.

Anholdelse for retten i denne uge

USA har gennem mange år haft kik på Huawei og Huaweis kinesiske konkurrent, ZTE. Det er føget med beskyldninger fra politikere om, at der kan være installeret såkaldte bagdøre i Huaweis systemer, således at de kinesiske myndigheder kan bruge udstyret til fjernaflytning. Trods intense undersøgelser verden over har ingen dog kunnet påvise, at det er tilfældet, og Huawei har hele tiden pure afvist al snak om at bistå til spionage.

Den formodede, nye sag kommer, netop som Huaweis koncernfinansdirektør Meng Wanzhou, der er datter af Huaweis stifter Ren Zhengfei, skal for retten i Canada. Her blev hun 1. december anholdt under en mellemlanding på begæring fra den amerikanske regering, der kræver hende udleveret. USA beskylder hende for at medvirke til overtrædelse af det amerikanske forbud mod handel med Iran. Sagen skal for retten i de kommende dage.

Meng Wanzhou har lagt sag an mod de canadiske myndigheder for ulovlig tilbageholdelse og for krydsforhør i tre timer, før hun formelt blev arresteret.

Kaspersky tabte forbudssag i 2017

USA anklager også Huawei for industrispionage ved at have stjålet forretningshemmeligheder fra bl.a. teleselskabet T-Mobile.

Det russiske IT-sikkerhedsfirma Kaspersky Labs software blev i 2017 forbudt hos amerikanske myndigheder. Det fik Kaspersky til at sagsøge den amerikanske regering, men selskabet tabte sagen, da dommeren mente, at myndighederne beskyttede egne interesser af frygt for den russiske efterretningstjenestes muligheder for at udnytte Kasperskys software.

Huaweis forretning i USA er beskeden som følge af de mange års jagt på selskabet, der dog sælger en del telefoner i USA. Huawei er verdens tredjestørste mobilproducent efter sydkoreanske Samsung og amerikanske Apple.

Løsning på handelskrig i sigte

Kina har efter anholdelsen af Meng Wanzhou tilbageholdt flere canadiske statsborgere, der ligeledes beskyldes for spionage. Den canadiske premierminister, Justin Trudeau, siger, at han er meget bekymret over Kinas handlinger.

Striden med Huawei indgår i de amerikansk-kinesiske forhandlinger om at få løst den handelskrig, som USAs præsident, Donald Trump, udløste sidste år. Den kinesiske handelsminister, Zhong Shan, sagde tirsdag morgen, at forhandlingerne går trægt, men at der fortsat bliver forhandlet, efter at det er lykkedes at opnåe t gennembrug på nogle områder.

En aftale synes ifølge nyhedsbureauet Reuters opnåelig, således at amerikansk ekstratold på kinesiske varer for mindst 200 milliarder dollars kan ophæves.