Holland vil kunne blokere for salg af teleselskaber

Ethvert salg af teleselskaber, datacentre og internetudbydere skal fremover godkendes af myndighederne, fordi de udgør kritisk infrastruktur. Også Danmark arbejder på lovgivning.

Teleselskaber udgør en væsentlig del af den kritiske infrastruktur. Derfor vil den hollandske regering kunne sige nej til købere, hvis købet truer den nationale sikkerhed. Arkivfoto: Iris/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den hollandske regering vil kunne blokere for salg af teleselskaber og datacentre, hvis det vurderes, at de udgør en trussel mod den nationale sikkerhed.

Derfor oversendte regeringen tirsdag et lovforslag til godkendelse i parlamentet, skriver nyhedsbureauet Reuters. Fremover skal enhver mulig køber af et teleselskab, et datacenter eller af en internetudbyder melde sig hos Økonomiministeriet, som herefter vil beslutte, om overtagelsen gør selskabet mindre pålideligt.

Lovgivningen kommer som følge af diskussionerne om den kinesiske telegigant Huawei, som USA mistænker for at kunne bruges som redskab for den kinesiske efterretningstjeneste til spionage og overvågning – påstande, som Huawei gentagne gange har afvist.

Også Danmark arbejder på lovgivning

En række europæiske lande drøfter for tiden, hvordan de kan sikre sig, at kritisk infrastruktur ikke pludselig ligger i hænderne på fremmede magter eller selskaber ejet af fremmede magter med potentielt ondsindede hensigter.

Også i Danmark arbejdes der på en sådan lovgivning. Den vil ifølge justitsminister Søren Pape Poulsen (K), der i sidste uge var i samråd i Folketingets udenrigsudvalg om de såkaldte investeringsscreeninger, skulle omfatte alle former for kritisk infrastruktur. Konkret nævnte han energi-, tele-, IT-, transport- og sundhedssektoren.

Den hollandske regering har siden 2013 arbejdet på lovgivning, som gør det muligt at blokere for uønskede overtagelser i telebranchen. Dengang forsøgte den latinamerikanske telegigant América Móvil, der ejes af rigmanden Carlos Slim Helu, forgæves at købe Hollands svar på TDC, KPN.

»Internet, datatrafik og telefontjenester er grundlæggende behov. Derfor ønsker vi at beskytte denne vitale sektor mod uønsket indflydelse,« sagde økonomiminister Mona Keijzer.