Historisk fup-lussing til storbank

Den engelske bank Barclays skal betalle en bøde på 2,6 milliarder kroner for at have fusket med den rente, som bankerne betaler for at låne af hinanden.

Foto: BEN STANSALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den britiske storbank Barclays er havnet i midten af den største skandalesag i bankmands minde, og hverken det britiske eller det amerikanske finanstilsyn har holdt sig tilbage for at kvittere med den største finansielle lussing i de to tilsyns historie.

Således måtte den 322-årige bank i går aftes grave dybt, dybt i lommerne for at finde sammenlagt 2,6 milliarder kroner til de to tilsyn, det skriver Reuters.

Bøden falder, efter det er blevet klart, at den engelske bank har manipuleret med den såkaldte Libor-rente, der er et udtryk for den rente, bankerne betaler for at låne af hinanden.Libor-renten fastsættes ved at en række sværvægtere på bankmarkeder indberetter, hvad de har måttet betale for at låne penge, og her har Barclays ved flere lejligheder indberettet et for lavt niveau.

Libor-renten ligger til grund for lån for over 2.000 billioner kroner, eller hvad der svarer til en tredjedel af USAs bruttonationalprodukt.

Åbenlys fusk

De ansvarlige i den engelske storbank blev presset til rente-fuskeriet af flere store interne børsmæglere, og det amerikanske finanstilsyns store bøde var delvist begrundet af, at det fremstod som en "accepteret kultur" at påvirke Libor-rente.

Flere af de ansvarlige i banken havde således også sat påmindelser i deres kalender for, hvornår de skulle indberette en lavere rente.

Allerede i november 2007 begyndte Barclays at diskutere muligheden for at fuske med renten, fordi banken skulle betale mere end sine konkurrenter for at låne det samme beløb, og ifølge den ansvarlige for indberetning af Libor-renten ville det have udløst "en storm af lort."

Flere på vej

I februar i år blev det klart, at en række banker var under mistanke for at have påvirket Libor-renten til deres fordel, da den schweiziske storbank UBS gik til myndighederne.

Barclays er ind til videre den eneste, der har måttet betale i Libor-sagen, men storbanker som Citigroup, JP Morgan, Deutsche Bank, HSBC og Royal Bank of Scotland skulle være i de finansielle søgelys, skriver BBC Money.

Det skønnes, at hele Libor-skandalen kan ende med at koste bankverdenen i omegnen af 60 milliarder kroner.