Her er hele DONG-historien

Det, der startede som en gensidig aftale om fratrædelse, har udviklet sig til årets i særklasse mest farverige erhvervshistorie.

Formand Fritz Schur (til venstre) i samtale med direktør Anders Eldrup - inden sagen om de vilde lønninger i DONG eksploderede i pressen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag er det en uge siden, at DONG afsatte den administrerende direktør og sendte energiselskabet ud i en erhvervsskandale, som nok ikke er Danmarks største - men den har været ganske farverig.

Mandag 12. marts klokken 12:47

Årsrapporten var blevet aflagt tre dage før, og den administrerende direktør havde over for Berlingske Business ytret et ønske om at blive i spidsen af DONG i et par år endnu. Der intet i dagene op til mandag 12. marts, der havde indikeret, hvad der nu skulle til at ske. Men klokken lidt i ét ramte lynet."Anders Eldrup fratræder sin stilling som administrerende direktør i DONG Energy. Fratrædelsen sker efter gensidig aftale," skrev DONG Energy i en fondsbørsmeddelelse.

Bestyrelsesformand Fritz Schur beskrev sit samarbejde med Anders Eldrup som fremragende og understregede igen og igen over for Berlingske Business, at den administrerende direktørs fratrædelse var "en gensidig aftale."

Tirsdag 13. marts klokken 20:02

Halvandet døgn efter pressemeddelelsen, der beseglede Anders Eldrups skæbne i DONG, var kommet på fondsbørsen, berettede TV2 News, at den tidligere administrerende direktør ville blive genstand for en intern advokatundersøgelse.


Tirsdag 13. marts klokken 21:51

Som de første kunne Berlingske Business afsløre detaljer om, hvorfor Anders Eldrup var blevet fyret fra DONG. En kreds af nære medarbejdere var blevet forgyldt med høje lønninger og lukrative fratrædelsesordninger. Det bekræftes af bestyrelsesformand Fritz Schur. "Det var en helt og absolut enig bestyrelse, der tog beslutningen om, at samarbejdet med Anders Eldrup måtte ophøre," sagde Fritz Schur.

Anders Eldrup går senere selv ud og bekræfter oplysningerne om, at visse medarbejdere fik høje lønninger.

Onsdag 14. marts klokken 08:34

DONG offentliggør på sit intranet, at underdirektør i DONG, Jakob Baruël Poulsen, er blevet fritaget for tjeneste som følge af virksomhedens interne undersøgelse af lønforholdene til den eksklusive kreds af medarbejdere under Anders Eldrup. Det kommer senere frem, at Jakob Baruël Poulsen, internt i DONG kalder Baryleren, kunne hæve 20 mio. kroner i fratrædelsesbonus - også hvis han selv sagde op.Onsdag 14. marts 16.45 Bestyrelsesformand i DONG, Fritz Schur, holder pressemøde, hvor han redegør for fyringen af Anders Eldrup. Han kalder blandt andet forholdene for "det værste jeg har set."


"Specielt en af de ansættelsesaftaler, vi havde fat i, var højst mærkværdig. Den har utroligt mange tilføjelser og tillæg. Normalt laver man en årlig lønregulering, men her var ustyrligt mange ændringer til en kontrakt. Forandringerne handler om løn og bonus. Der udbetales blandt andet ekstraordinær bonus."


Torsdag 15. marts klokken 11:44


Anders Eldrup bryder for første gang tavsheden. Og så alligevel ikke helt. Den fyrede DONG-direktør forklarer, at han ikke ønsker at udtale sig indtil advokatundersøgelsen er færdig, men når den tid kommer, har han meget, han gerne vil sige."Jeg har en hel masse, som jeg gerne vil sige. Men jeg er også nødt til at tænke på min egen stilling og situation lige nu. Så jeg tror, det er klogt at vente, og så må jeg bide en masse kommentarer i mig imens," sagde Anders Eldrup til Børsen.

Fredag 16. marts

Endnu en guldfugl med en svimlende løncheck bliver fundet i DONGs rækker. Det drejer sig om den tidligere leder af Corporate Finance-afdelingen, Rune Róin - han forlod DONG med en udbetaling på 10 millioner kroner.Mandag 19. marts


Gennem et internt notat afslører Børsen, at den konstituerede direktør i DONG, Carsten Krogsgaard Thomsen, har kendt til de tårnhøje lønninger i to år. "Det bemærkes i øvrigt, at kompensationsforholdene (...) er på niveau med DONG Energys koncerndirektører. Specielt "X" og "Y" har i dag et lønniveau af en størrelse, så det afviger markant fra selskabets generelle løn- og kompensationsforhold for direktører. Hertil kommer, at "X"s muligheder for selv at sige op er usædvanlige. Du bør overveje, om Vederlagskomiteen skal orienteres herom," lyder det i citatet, hvor X ifølge Børsens oplysninger skulle være Jakob Baruël Poulsen.

Mandag 19. marts

Anders Eldrups fagforening Danmarks Jurist- og Økonomforbund (DJØF) kalder behandlingen af den tidligere direktør og de mange oplysninger fra formanden til pressen for krænkende, urimelig og mærkværdig.Onsdag 22. marts

Anders Eldrups har en fortid i Finansministeriet, hvor han var departementschef under Mogens Lykketoft. Onsdag d. 22. marts går selv samme Lykketoft ud og kritiserer Fritz Schur for hans måde at håndtere DONG-sagen på.Torsdag 23. marts

Jakob Baruël Poulsens fratrædelses godtgørelse har været et centralt stridspunkt i hele DONG-sagen. Den 23. marts går DONG Energys tidligere administrerende direktør for første gang til modangreb på Fritz Schur. Eldrup mener på ingen måde, at det kan koste 20 mio. kroner at afskedige Baruël. Han sætter tallet til 13 mio. kroner, og hvis det holder stik, kan der sættes spørgsmålstegn ved, hvorvidt Anders Eldrups fyring var berettiget.Mandag 26. marts


Jakob Baruël Poulsen lader ikke til at være den eneste, der har nydt godt af Anders Eldrups gunst og DONGs pengepung. Den tidligere direktørs personlige ven Jørgen Rosted har gennem længere tid været hyret af DONG til at levere særlige konsulentydelser inden for Clean Tech, selv om han ikke umiddelbart har den store erfaring inden for området.