Her er fibernettet på vej til danskerne

Energiselskaberne og TDC investerer hvert år milliarder af kroner i at nå ud med fiberkabler til lynhurtige internetforbindelser til flest mulige husstande. Graveaktiviteterne er i øjeblikket rødglødende. Få overblikket her.

Selvom der i et område allerede ligger for eksempel kabel-tv-kabler, som udover tv også kan levere telefoni og internet, kan man sagtens opleve, at gravehold også lægger fiberkabler i jorden, fordi fiberkablerne af blandt andet TDC-koncernen, som her er på arbejde i Aarhus-området, anses for at blive fremtidens internetforsyning. Foto: TDC Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er mange milliarder kroner, der hvert år bliver gravet ned i Danmarks muld – men håbet er, at investeringerne både holder længe og kommer rigeligt hjem igen.

Alene energiselskaberne investerer et godt stykke over to milliarder kroner om året og nærmer sig investeringer på tre milliarder kroner i år i de lynhurtige dataforbindelser, der både kan levere internet, tv og telefoni.

Med hjælp fra Thomas Woldiderich, som er branchechef for telepolitik hos energiselskabernes brancheorganisation Dansk Energi, forsøger Berlingske her at give det store overblik over graveaktiviteterne.

Hovedstadsområdet: Her er TDC Net i gang i mange forskellige områder, primært på villaveje og i tætbefolkede områder, hvor TDC har et efterslæb, fordi koncernen først meget sent kastede sig over fiberkablerne. De gamle og store investeringer i det landsdækkende fastnet og TDCs kabel-tv-net skulle gerne holde længe, men med nye ejere – de tre danske pensionskasser ATP, PKA og PFA samt den omstridte, australske kapitalfond Macquarie – er der sat turbo på at gøre TDCs netværk til fremtidens helt store forretning.

Region Sjælland: Fra Odsherred over Kalundborg til Lolland-Falster er gravemaskinerne i gang, og næsten dagligt sættes der rekord med nye tilslutninger. Her er det primært Fibia, som ejes af Andel (tidligere SEAS/NVE) og aarhusianske NRGi, der arbejder og har sat en milliard kroner af til netop fibernet i 2021.

Fyn: Her er primært Energi Fyn, Nef Fonden og Sydfyns Elforsyning i Svendborg i gang. Energi Fyn har navnlig fokus på sommerhusområder, som er blevet ekstra populære, fordi mange er rykket hertil for at hjemmearbejde under coronakrisen. I sommerhusområderne er mobildækningen ofte problematisk. Til gengæld ligger sommerhusene oftest som perler på en snor og er derfor attraktive at kunne forsyne på én gang med kabler. Udfordringen er, at de fleste ikke er der hele året, hvorfor flere og flere internet- og tv-udbydere arbejder med særlige sommerhusabonnementer, som man kan sætte på pause i nogle måneder af året.

Jylland: Her er Norlys (fusionen af SE/Sydenergi og Eniig og ejere af Stofa og Boxer) på hjemmebane. Norlys driver landets største fibernet, som arealmæssigt dækker 40 procent af Danmark. Norlys nåede ud til endnu 50.000 husstande i 2020 (nu 650.000) og har som mål at nå alle 735.000 adresser fra Sønderborg i syd til Brønderslev i nord inden udgangen af 2023. I 2021 er målet minimum 50.000 husstande. Også energiselskabet Ewii i Trekantsområdet samt de mindre MES (i Brande/Holstebro), GEV (Grindsted), RAH (Ringkøbing-Skjern), Jysk Energi og Energi Ikast er i fuld gang. Fibia har til Aarhus-området dedikeret 0,5 milliarder kroner til fibernet i 2021. Thy-Mors Energi, Nordenergi og Aura (Odder-Galten) er allerede ude ved stort set samtlige husstande.

Opdateret 3/5 2021: Energiselskabskoncernen SEAS/NVE skiftede i 2020 navn til Andel, hvilket nu er anført i artiklen.