TDC får adgang til hele Norlys' fibernet fra 2021

Som den seneste udbyder i rækken vil nu også TDC med YouSee og Hiper fra næste år begynde at sælge internetforbindelser og TV på landets største fibernet.

Fiberkabler bliver gravet ned mange steder i Danmark for at sikre større internetkapacitet med højere hastigheder. Der er rift om kunderne, og udbyder efter udbyder får nu aftaler i hus, så de kan begynde at sælge TV, bredbånd og telefoni til kunderne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TDC-koncernen vil fra 2021 kunne sælge TV, telefoni og internet på hele den jyske energikoncern Norlys' fibernet og dermed kunne få adgang til 670.000 husstande og virksomheder.

TDCs Nuuday, som omfatter blandt andet YouSee, bredbåndsselskabet Hiper og TDC Erhverv, har udvidet sin aftale med Norlys, så den dækker hele fibernettet, der er Danmarks største.

Største udbyder

Dermed får Nuuday også adgang i Syddanmark og et mindre område i Nordjylland, nemlig det område, som SE/Sydenergi stod for inden fusionen med det midtjyske Eniig sidste år. Nuuday havde allerede en aftale med Eniig.

TDC, som siden 2018 ejes af de danske pensionskasser PFA, PKA og ATP samt den australske kapitalfond Macquarie, er Danmarks største udbyder af mobiltelefoni, fastnettelefoni, TV og bredbånd. Omkring 40 procent af alle faste internetforbindelser til danske hjem og virksomheder leveres af TDC.

»Aftalen slår vores position som den største udbyder af højhastighedsforbindelser fast,« siger Christian Morgan, der er strategidirektør i Nuuday.

Kamp om kunderne

Det bliver Hiper, der udelukkende sælger bredbånd, som bliver første TDC-selskab på Norlys' net. Det vil ske i begyndelsen af 2021, når de tekniske sammenkoblinger mellem TDC og Norlys er på plads. Senere i 2021 vil YouSee og TDC Erhverv også begynde at sælge deres abonnementer.

Der bliver dog kamp om kunderne. En række andre internetleverandører – heriblandt Fastspeed, Kviknet og Telenor – har også aftaler med Norlys om at få adgang fra 2021.

Det er først for nylig, at energiselskaberne er begyndt at åbne de fibernet, som de gennem snart 20 år har investeret milliarder af kroner i at lægge kabler i jorden til, for konkurrenter. Hidtil har energiselskaberne kun villet lade deres egne selskaber – Norlys ejer Stofa og Boxer – sælge til kunderne.

Erhvervsstyrelsen, som overvåger konkurrenceforholdene i Danmark, har truet med at tvangsåbne fibernettene, der kan levere højere datahastigheder end det gamle fastnet og kabel-TV-nettene, så konkurrenter kan leje sig ind og sælge deres produkter. Styrelsen er i gang med en kortlægning af bredbåndskonkurrencen i Danmark og gør klar til at gribe ind med en regulering, der bliver forskellig område for område i landet.