Har hjulpet FBI og Europol: Danske iværksættere lander kæmpe millioninvestering

Chainalysis, der udvikler værktøjer til at følge transaktioner i kryptovaluta, har fået en investering på 198 mio. kr. til at udvide deres forretning med kontor i London. To af de tre ejere er danske.

Michael Grønager er direktør for Chainalysis, der er en fintech-virksomhed, der skaber løsninger til at integrere kryptovaluta i den etablerede bankverden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Chainalysis har fået en stor indsprøjtning på 30 millioner amerikanske dollar svarende til 198 mio. danske kroner.

Pengene kommer fra venturekapitalfonden Accel, og pengene skal blandt andet bruges til at få et kontor i London. På nuværende tidspunkt har de afdelinger i København, New York og Washington D.C.

»Vores systemer bruges i dag af politi- og efterforsknings organisationer, finansielle institutioner, kryptovaluta børser og lovgivere globalt og er med til at ruste dem bedre til deres kamp mod de ulovlige aktiviteter, der fortsat finder sted gennem brugen af kryptovaluta,« skriver Chainalysis i en pressemeddelelse.

Chainalysis’ mål er øge tilliden til blockchain-teknologien, der ellers har været kritiseret for at understøtte handel med blandt andet narkotika og børneporno på de mørke sider af internettet via digitale valutaer såsom bitcoin.

Chainalysis er en virksomhed, der udvikler compliance- og efterforskningsmuligheder indenfor kyptovaluta, og American Banker kalder virksomheden for en af verdens førende i branchen. Virksomheden udvikler fintech-værktøjer, der blandt andet kan følge en transaktion på kryptomarkedet gennem hele dens levetid; fra udstedelse til indløsning. Dermed har Chainalysis en database, der kan hjælpe lovhåndhævere med at sikre, at kryptovaluta ikke bruges til at finansiere kriminalitet.

Tidligere har Berlingske beskrevet, at listen over Chainalysis’ kunder blandt andet tæller Europol og FBI, men virksomheden har på nuværende tidspunkt mere end 100 finansielle institutioner og kryptovalutabørser, blandt andet verdens største kryptovalutabørs Binance, som kunder.

Bag Chainalysis er to danskere, Michael Grønager og Jan Møller, der i 2014 stiftede virksomheden sammen med den britiske entreprenør Jonathan Levin. Nu udvides forretningen altså yderligere med en – i dansk kontekst – meget stor investering.

Dansk fremgang i USA

Selskabets danske CEO Michael Grønager er uddannet fra DTU i 1998 og har en ph.d. i kvantemekanik, som han ikke selv mener, at han rigtigt har brugt til noget. Før projektet med Chainalysis startede i 2014, var Michael Grønager med til at starte Kraken op. Det er en bitcoinbørs, der har hovedsæde i Californien, USA.

Til Euroman har Michael Grønager tidligere fortalt, at han i sin tid i Kraken opdagede, at banker ikke tør røre ved bitcoin, og det er altså det, kan med Chainalysis vil være med til at ændre.

I dag siger Michael Grønager, at Chainalysis investerer i at opbygge teknologi, der i fremtiden vil sætte en standard for kryptovaluta:

»Mens andre virksomheder i vores branche nedskalerer, investerer Chainalysis i at opbygge teknologi der i fremtiden vil udgøre industristandarden indenfor kryptovaluta«, siger han.

»Vi er fokuseret på at kortlægge brugsmønstre inden for kryptovaluta, som eksempelvis »stable-coins« og på at støtte vores kunder i private virksomheder og regeringer på globalt plan så de kan operere i dette marked, alt imens der gennemføres mere og mere regulering af kryptovaluta.«

Michael Grønagers medstifter, Jan Møller, er softwareudvikler.